Politika

Direktno.rs

29. 01. 2022. 06:00 9

Ko je, zapravo, za nezavisno Kosovo - Vučić ili Janković?

Baš kao i kada se pojavilo ime Zdravka Ponoša za mogućeg kandidata dela opozicije (SSP, DS, NS) za predsednika Srbije, tako i u slučaju Vladete Jankovića koji se pominje kao opozicioni kandidat za gradonačelnika Beograda, tabloidi pod kontrolom Aleksandra Vučića su krenuli u medijsku hajku i harangu. Ponošu je Vučić zalepio etiketu "NATO kandidata", dok je svojim medijskim hijenama dao instrukcije da predstave Jankovića kao nekog ko se zalaže za nezavisno Kosovo.

Ko je, ipak, bliži nezavisnom Kosovu, Vučić ili Janković?

- Bivši ambasador u Velikoj Britaniji Vladeta Janković koji se u taboru SSP-a nametnuo kao rešenje za kandidata gradonačelnika Beograda, u emisiji koja podržava Đilasove ideje je pre malo više od godinu dana istakao da će doći do priznavanja tzv. Kosova pre ili kasnije - navodi se u naručenom tekstu tabloida "Objektiv".

Dodaje se kako je ovom izjavom (mada u tekstu ne postoji nikakva precizno citirana izjava Jankovića) se još jednom dokazalo da su Đilas i njegovi simpatizeri "orijentisani ka uništenju i izdajništvu svega što je srpsko, ne birajuči sredstva da svoje namere realizuju do kraja".

Zato ćemo sad uporediti stavove Jankovića i Vučića po pitanju Kosova i utvrditi ko je bliži nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Profesor Janković je više puta u javnost izlazio sa stavom da je za njega nezavisnost Kosova neprihvatljiva i nedopustiva, oštro kritikujući Vučićeve sporazume sa Kosovom - Briselski i Vašingtonski. 

- To znači da će se dogoditi tačno ono što mi nikada i nipošto nismo smeli da dozvolimo, a to je da će Kosovo za godinu dana postati član Ujedinjenih nacija. Ne zaboravimo da predstoje priznanja nezavisnosti do sada uzdržanih ili nama naklonjenih zemalja, što znači potreban broj glasova u Generalnoj skupštini - rekao je Janković govoreći o Vašingtonskom sporazumu koji je potpisao Vučić, ocenivši ga kao kapitulaciju Srbije.

Janković se usprotivio i izlasku Srba na kosovske izbore, dok je Vučić umesto njih odlučio da moraju izaći i dati legitimitet Kurtiju, Haradinaju i drugim koalicionim partnerima u Prištini.

- Izlazak na izbore na Kosovu pod ovim uslovima i u ovim okolnostima je priznavanje poraza i slabosti, jedna vrsta kapitalizacije i nastavak niza Vučićevih kapitulanskih poteza koji traju godinama - ocenio je Janković, dodavši kako smo posle MIG-ova i tenkova koje je Vučić poslao na administrativnu granicu da sazeni javnost, gledali kako selotejpom prelepljuje zastavu i grb svoje zemlje na tablicama automobila.

Govoreći da Vučić neće preživeti Kosovo, jer je zagazio duboko u mulj iz kojeg ne može da se izvuče, Janković je konstatovao:

- Od svih prepreka koje očekuju Vučića, jedna je bitna i zapravo sažima sve druge: to je potpisivanje takozvanog međusobno obavezujućeg sporazuma. Našoj javnosti će to biti predstavljeno kao beznačajan ustupak, jer međudržavnog priznanja i razmene ambasadora neće biti, ali će Kosovo i Metohija za Srbiju biti ne samo „de fakto“ već i „de jure“ izgubljeni, jednom zauvek. Nije isključeno da sever Kosova dobije malo više autonomije, a eventualna razmena teritorija može biti samo na našu štetu, jer je Vranjska dolina za našu zemlju isto što i plućna arterija za ljudski organizam. 

Janković se nije složio sa ocenom Vladimira Kostića, predsednika SANU, koji je početkom prošle godine rekao da je "nezavisnost Kosova nepovratna, te da bi to neko trebalo da kaže narodu i da je jedina politička mudrost dostojanstveno se pomiriti sa gubitkom Kosova".

- Kostić je rekao da nam Kosovo ne pripada ni de fakto ni de jure. Onaj prvi deo je prihvatljiv. De fakto nam ne pripada i to svako vidi, ali de jure, po međunarodnom pravu, nam svakako pripada. Toga se ne smemo odreći. To je pravo na posed - rekao je Janković i dodao da je Srbija nešto potpisala, kao što je Briselski sporazum, ali da nije potpisala pravnoobavezujući sporazum koji bi otvorio vrata Kosovu u UN.

Upravo je Vučić insistirao na pravnoobavezujućem sporazumu sa Kosovom, plasirajući ideju o "razmeni teritorija" i tvrdeći da Srbija na Kosovu nema ništa. Vučić je poručio da "neće da laže narod da je Kosovo naše".

- Da jedan metar dobijemo, dobitak je jer sada nemamo ništa - rekao je Vučić, koji je Briselskim sporazumom predao srpske institucije na severu Kosova u okrilje Prištine, čime je izazvao bes velikog dela SPC.

Vučić je bio taj koji se naljutio na narod, jer nije većinski prošla njegova ideja o "razgraničenju sa Kosovom".

- Ja sam za razgraničenje i toga se ne stidim, ali Srbi su protiv toga i ja sam razumeo poruku naroda. Mi nismo spremni da čujemo istinu oko Kosova, čak i kad je svi znaju. Neće to ljudi da prihvate jer to dira u njihove emocije - kazao je naprednjački lider, ne osvrćući se mnogo na kritike da je to protivustavan predlog. Pritom, nije objasnio kakvu to "istinu" o Kosovu nismo spremni da čujemo, no, svima iole upućenijima je jasno na šta je Vučić aludirao.

Vučiću se jednom omaklo i da bude iskren šta namerava, kad je rekao da Srbija ne može priznati Kosovo ako ne ne dobije nešto zauzvrat.

- Srbija ne može da pristane na nezavisnost Kosova ako ne dobije ništa - rekao je Vučić u intervjuu za Prvu televiziju, otkrivši da je uz dobru ponudu za njega i njegovu vlast spreman da prizna Kosovo.

Konačno, Vučić je skoro zacementirao kosovsku nezavisnost potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma, kojim je legalizovao izraelsko priznanje Kosova, stavivši moratorijum na kampanju otpriznavanja nezavisnosti Kosova.

Svi Vučićevi "prijatelji" na međunarodnoj sceni, kojima se hvali da su mu braća, podržavaju nezavisno Kosovo - Erdogan, Orban, Borisov, a tu je i njegova muti Angela, predvodnica kosovske nezavisnosti, koju i dalje ludo voli i žali što je nema više na političkoj sceni.

Iz svega navedenog, jasno je ko je bliži kosovskoj nezavisnosti i ko aktivno radi na tom scenariju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati