Politika

R.Ć.

16. 02. 2021. 16:02 9

KLIZE SVE VIŠE: SPS će se "utopiti" u SNS?!

Već gotovo devet godina Srpska napredna stranka je na vlasti, zajedno sa svojim koalicionim partnerom Socijalističkom partijom Srbije. Socijalisti su 2012. odlučili da "promene strane", računajući da im je viši interes da naprave partnerstvo sa naprednjacima. kao nagradu za taj čin, lider socijalista Ivica Dačić dobio je premijerskom mesto, a u to vreme SPS je na tim izborima vratio "staru slavu" iz devedesetih i opet postao relevantan faktor na političkoj sceni Srbije. Danas su stvari prilično drugačije. SPS je nakon prošlogodišnjih izbora izgubio "jaka" ministarska mesta, pa se postavlja pitanje: Da li će se SPS "utopiti" u SNS?

Nakon parlamentarni izbora 2020. svima je bilo jasno da osim socijalista, SNS ima i novog potencijalnog koalicionog kandidata, Aleksandra Šapića i njegov Srpski patriotski savez (SPAS). Bilo je neizvesno da li će SPS uopšte biti deo nove vlade, a sve se završilo, po mišljenju mnogih, degradiranjem socijalista time što su izgubili ministarstvo spoljnih poslova, kao i energetike, a Ivica Dačić je "poslat" u Parlament, da rešava (za sad neuspešno) probleme koje je vlastima stvorio bojkot opozicije. 

Nakon što je postao predsednik Skupštine Srbije, Dačić se "ponudio" naprednjacima da zajedno nastupe na predstojećim izborima 2022. godine:

- Pa je l‘ neki misle da treba da kažem da imamo dva kandidata? Valjda je za sve bolje da imamo jednog. Kad neko reaguje na ono što govorim o potrebi strateškog razmišljanja za naredne izbore, zamolio bih da se ljudi malo izdignu iznad stranačkih interesa. To govorim i za moje ljude u SPS-u i za sve druge, koji veoma često na prvu loptu reaguju dosta negativno na sve ono što govorim, pa ispadne kao da se plašim kako će SPS proći na izborima, pa da zato to predlažem - rekao je Dačić dva meseca za Sputnjik.

Politički analitičar Boban Stojanović u izjavi za  Direktno.rs ističe da SPS već godinama gubi članstvo, koje se prema njegovom verovanju utapa u SNS, i smatra da je to posledica gubljenja moći i uticaja u Vladi.

- SPS već nekoliko godina gubi članstvo i birače i verujem da se najviše prelivaju u SNS uz prirodne okolnosti (pošto godinama imaju najstarije biračko telo). To je posledica gubljenja moći i uticaja u Vladi. Nisu bili potrebni ni 2016 godine, a 2020. godine su počašćeni ostankom u Vladi i velikoj većini lokalnih samouprava, ali to ih dodatno slabi. Na lokalnom nivou SPS ima tek po nekog funkcionera, dok su zaposleni u upravi uglavnom sklonjeni, što mnoge aktiviste srednjeg nivoa u SPS-u šalje ka tome da prelete u SNS zarad posla/funkcija i novca - ističe on.

Stojanović je mišljenja da socijalistima tek slede novi problemi, jer neće imati predsedničkog kandidata, a to im samo dodatno otežava vođenje kampanje za parlamentarne izbore. On ipak misli da je Dačić svestan toga da bi na narednim izborima SPS dodatno izgubio podršku, ukoliko bi izašao samostalno.

- Tek im slede veliki problemi, jer je jasno da neće imati predsedničkog kandidata (što je siguran sam bio uslov opstanka u Vladi), a u spojenim izborima kakvi će biti, jako teško će biti bez predsedničkog kandidata voditi parlamentarnu kampanju. Zato ne treba da nas čudi što je Dačić već ponudio predizbornu koaliciju SNS-u, jer zna da bi na tim narednim izborima samo dodatno izgubio podršku i birače, a samim tim i bilo kakav uticaj. Na taj način će pokušati da zamaskira novi pad SPS-a i da zadrži bilo kakav uticaj i pozicije, ali pitanje je da li će SNS želeti da ih pošlepa na tim parlamentarnim izborima. I sigurno je da SNS želi da usisa veliki deo biraša SPS-a i sve ovo vreme su polako, ali sigurno to i radili - zaključuje Stojanović.

Novi izbori su za nešto više od godinu dana, kada će se videti da li Dačićeva taktika "pije vodu". Dobro je poznato da mnogi funkcioneri SPS-a ne gledaju blagonaklono na Dačićevu politiku. Primera radi, Dačiću je velike probleme sa koalicionim partnerom SNS-om pravio nekadašnjim ministar državne uprave i lokalne samouprave, a sadašnji ministar prosvete Branko Ružić. Ružić je bio taj koji se slikao sa čovekom koji je na utakmici u uživo u programu izgovorio onu pogrdnu, svima poznatu, rečenicu o predsedniku Srbije, a i kao poslanik na sednicama Narodne skupštine čitao je knjigu "Politička fukara Aleksandra Vučić. Osim Ružića, probleme pravi i ministar bez portfelja Novica Tončev kada je letos najavio da će blokirati auto-put Beograd-Skoplje ako još neko od direktora državnih institucija iz SPS-a bude smenjen, posle čeka se našao na udaru lidera SPS Ivice Dačića.

Teško da će članovi SPS još dugo trpeti "maltretiranje" i otimanje birača od strane naprednjaka, a ako se to ne dogodi, "utopljavanje" SPS-a u SNS je više nego izvesno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati