Politika

M. Živković

25. 12. 2020. 10:35 21

VEĆ VIĐENO Šta se krije iza probnog balona Vučića: "Izgubićemo izbore"?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestalo govori da će SNS izgubiti naredne izbore, što je uglavnom radio pred svake do sada. Probne balone o toj temi pušta i preko svojih tabloida i poslanika. Šta Vučić zaista želi time da poruči, da li je uplašen od potencijalnog pada sa vlasti ili su mi ciljevi nešto drugo, pa mu priča o gubitku izbora služi kao taktički manevar? Politikolog Boban Stojanović u razgovoru za Direktno.rs smatra da Vučić sve ovo radi iz dva razloga. Jedan je alarmiranje aktivista i članova da se ne opuste, iako su izbori planirani za skoro godinu i po dana, dok je drugi razlog pravdanje eventualnog neuspeha u dijalogu sa opozicijom pod posredstvom EU.

Pre nekoliko dana poslanik Vladimir Đukanović, očigledno po Vučićevom nalogu, kazao je nema dilemu da će SNS izgubiti naredne izbore, govorivši o nekakvoj "brualnoj krađi".

- Nemam dilemu da ćemo izgubiti naredne izbore. Ne zbog toga što nas narod neće. Poraz će biti isforsiran brutalnom krađom koja će prethodno temeljno biti pripremana kroz brojne pritiske i zahteve od stranog faktora, posebno oko izbornih uslova. No, to mi daje snagu za dalju borbu - napisao je on na Tviteru.

Zatim su usledili tekstovi u prorežimskim tablodima o tome kako će Vučić izgubiti izbore "jer će biti pokraden poput Trampa", a i ustom danu prvi čovek države govorio je o tome na poljoprivrednom imanju u Golubincima, obraćajući se najpre predsedniku pokrajinske Vlade Igoru Miroviću, a potom i novinarima televizija pod njegovom kontrolom.

- Gde je Igor? Gde si, bre, otišao? Pa dođi ovamo. Znaju ljudi da slede smene i političke promene u Srbiji, pa neće da budu uz mene, nego uz pobednika - kazao je Vučić, a zatim je prešao na "poručeno pitanje" TV Pinka.

- Naši politički protivnici su sasvim u pravu da će uskoro biti smena vlasti. Imaju dobre kandidate. Jedan je promenio šest partija, drugi nije uspeo u crkvi i duhovnom životu, pa bi sada malo da se oproba u svetovnom. Mi ćemo pokušati da nađemo adekvatnog kandidata koji će im se suprotstaviti - dodao je on.

Politikolog i analitičar Boban Stojanović smatra da Vučić sve ovo radi iz dva razloga. Jedan je alarmiranje svojih aktivista i članova da se ne opuste, iako su izbori planirani za skoro godinu i po dana, dok je drugi razlog pravdanje eventualnog neuspeha u pregovorima sa predstavnicima EU, kako bi mogao da ih optuži da žele da ga skinu sa vlasti.

- Nije mu prvi put. On je to radio pred svake izbore do sada, stvarajući tako neku vrstu poluatmosfere kako on može da izgubi izbore i to služi kao jedna vrsta motivacije s jedne strane njihovih članova koji očekuju neku vrstu benefita i održavanje borbene gotovosti. To je opomena njima da moraju da daju svoje vreme i resurse stranci. Sa druge strane, priča o gubitku izbora mogla bi da bude motivacija i biračima, pre svega onoj grupi koja čita tabloide i gleda kanale sa nacionalnom frekvencijom na televiziji, da ne popuste u podršci Aleksandru Vučiću i da steknu neki privid o tome koliko je važno da izađu na izbore i glasaju za njega - rekao je Stojanović za Direktno.rs.

- Drugi razlog je najavljen dijalog sa opozicijom uz posredstvo Evropske unije. S obzirom na to da je njegovo biračko telo poprilično proruski orijentisano, verovatno mu je cilj da pregovore predstavi kao strano mešanje u pitanja koja se tiču Srbije. U mesecima koji slede verovatno ćemo na naslovnim stranama tabloida gledati gledati kako navodno stranci ruše Vučića, kako Zapad hoće da ga uništi, kako se Vučić bori za Kosovo, a stranci hoće da skinu i ostalo. Očigledno da svoje birače hoće da ubedi da je taj dijalog uz posredstvo EU rušenje vlasti, a ne pregovori sa opozicijom o izbornim uslovima - dodao je on.

Na pitanje da li je ovo takođe pokazatelj da su na pomoli prevremeni izbori, Stojanović nije sasvim uveren, nije u potpunosti isključio ni tu mogućnost.

- Moguće, ali ja smatram da neće biti prevremenih izbora i da njemu odgovara da budu spojeni i predsednički, i parlamentarni i beogradski izbori naproleće 2022. Moguće da će SNS već ući u neku vrstu formalne kampanje godinu i četiri meseca pred izbore. Mislim da je više poenta u tome. Koliko sam ispratio i koliko sam čuo, SNS je već krenuo u kampanju "od vrata do vrata" u Beogradu. Očigledno je u pitanju naredba članovimada da mora već sada da se gazi, da će morati da ginu narednih 16 meseci kako bi se zadržao Beograd - zaključio je Stojanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati