Politika

Direktno.rs

04. 12. 2020. 16:25 20

KRILO SNS Ko su ljudi iz "Srpske napredne demokratske stranke" (I DEO)

U srpskoj politici preletanje iz jedne stranke u drugu sasvim je uobičajna pojava, naročito otkako su na vlast umesto demokrata došli naprednjaci. A onda su iste te demokrate koje su se borile upravo za demokratske vrednosti naprasno promenile stranu, i to ušle u stranku koja je sušta suprotnost. Međutim, interes ne bira!

Interesantan podatak Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pokazuje da je za tri godine, i to od 2016. do 2019. godine 657 odbornika i odbornica promenilo partiju. A pošto poslednjih godina uglavnom preleću iz drugih stranaka u vladajuću, koju doduše čini puno članova Demokratske stranke, ili simpatizera bivše vlasti, nije ni čudo što je urednik Danasa Draža Petrović predložio da se unutar SNS osnuje krilo Srpska napredna demokratska stranka koju bi činili otpadnici iz DS, a sada članovi SNS.

I kada se malo osvrnemo i pogledamo ko su okosnice Srpske napredne stranke, videćemo da su na vodećim mestima upravo bivši članovi i simpatizeri Demokratske stranke.

Prvi među njima je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji se u beogradsku vlast vratio kao član naprednjačkog tabora, iako je od 1994. do 1997. bio šef kabineta predsednika Demokratske stranke dr Zorana Đinđića. 

- Vesićev transfer ka Vučićevom štabu može se slobodno reći da predstavlja politički trend - pisali su tada mediji.

Posle Vesićevog, primera je sve više, od lokala pa sve do partijskih vrhuški.

 

Bivši gradonačelnik Beograda, sadašnji ministar finansija Siniša Mali, takođe je bio učesnik Vlade posle petooktobarkih promena. U februaru 2001. godine, postavljen je za pomoćnika ministra za privatizaciju. 

Jelena Trivan, nekadašnja portparolka Demokratske stranke, poslanica u Skupštini Srbije, članica Odbora za evropske integracije i Odbora za kulturu i informisanje i potpredsednica DS, 2013. podnela je ostavku na sve stranačke funkcije u Demokratskoj stranci.  Nekadašnja udarna pesnica DS i Borisa Tadića, 2015. postala je v.d. generalnog direktora „Službenog glasnika“ odlukom Vlade Srbije.

Vest o novoj funkciji Jelene Trivan izazvala je nevericu i na stotine negativnih komentara na internetu. Nezadovoljni su bili svi, i pristalice njene bivše stranke DS, jer je prešla “na drugu stranu”, ali i pristalice SNS jer nije izabran neko iz njihove partije. Početkom 2020. ponovo je izabrana za direktora ovog javnog preduzeća, i to za vršioca dužnosti.

Bivši ministar privrede Goran Knežević, bio je član Demokratske stranke, gradonačelnik Zrenjanina. U oktobru 2008. uhapšen je u akciji protiv članova „građevinske mafije“ zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, primao i davao mito. 

Početkom 2010. pristupio je SNS, pa postao potpredsednik stranke. Početkom avgusta 2016. izabran je za ministra privrede i tu funkciju obavljao je do ovih izbora.

Aleksandar Senić, bio je član DS, pa Tadićevog SDS, da bi nakon toga pristupio naprednjacima.

- Nisam preletač, jer sam prvo izašao iz SDS, pa sam se tek onda učlanio u SNS, a pre pristupanja naprednjacima bio sam nestranačka ličnost - izjavio je Senić.

Ulaskom u Vučićeve redove, automatski je postao član Glavnog odbora. U međuvremenu je prvo postao šef za projekat Beograd - Južni Jadran u "Koridorima Srbije“, a zatim i direktor Sektora za upravljanje izgradnjom u toj kompaniji. 

Dragan Popović, koji je kao kadar DS od 2006. do 2013. bio prvi čovek lokalne samouprave u Majdanpeku, sada je član SNS. Popovića su, dok je bio član DS, smenili upravo SNS i SPS. U međuvremenu je pristupio SNS i postao drugi na njihovoj listi.

Tanja Miščević, višegodišnji savetnik ministra odbrane i funkcionera DS Dragana Šutanovca, bila je na mestu direktorke Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije. Vučićeva vlast Miščević je imenovala za šeficu Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, 3. septembra 2013. i to  na Vučićev predlog. Prošle godine se povukla iz Vlade...

Iz postpetooktobarske garde koja je u jednom trenutku činila Vučićevu Vladu je i bivša guvernerka NBS Kori Udovički, koja je posle 5. oktobra bila specijalna savetnica ministra finansija i privrede, kao i ministarka za energetiku i rudarstvo. Do 2016. je bila ministarka državne uprave i lokalne samouprave i potpredsednica Vlade.

NASTAVIĆE SE...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati