Politika

[ Izvor: Beta ]

04. 12. 2020. 07:56 0

Danas nova Vlada Crne Gore, DPS posle 30 godina u opoziciji

Nova crnogorska Vlada, na čijem će čelu biti profesor Zdravko Krivokapić, trebalo bi danas, posle više od tri meseca od izbora, da bude izabrana u crnogorskom parlamentu. Izborom nove vlade prestaće neprekidna tridesetogodišnja vladavina Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Vladu koja danas treba da bude izabrana, činiće 12 ministara ili, kako ih je mandatar nazvao, "12 apostola", a 13. je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović. Kandidati za ministre su većinom ideološki ili rodbinski bliski SPC.

Među ministrima neće biti predstavnika manjinskih naroda.

Abazović će u novoj vladi kontrolisati bezbedonosni sektor, a prozapadno su orjentisani i kandidatkinja za ministarku odbrane Olivera Injac i kandidat za ministra unutrašnjih poslova Sergej Sekulović čime je, kako ocenjuju analitičari, učinjen ustupak URA i međunarodnoj zajednici.

Kao najspornije rešenje u novoj Vladi se izdvojila Vesna Bratić, kandidatkinja za ministarku objedinjenih ministarstava prosvete, nauke, kulture i sporta, jer je ranije izjavila da je "srpska nacionalistkinja" i "žena četnik", a da je hrvatski novinar Boris Dežulović "đubre ustaško".

U programu Krivokapića se navodi da je cilj njegovog kabineta da država bude "uređenija, složnija i bogatija" po isteku njegovog mandata, ali da to neće biti lak zadatak jer stanje koje zatiče može da se okarakteriše kao "državni udar".

Ekspoze mandatara Krivokapića i kandidate za članove nove vlade Crne Gore tokom dvodnevne rasprave kritikovali su predstavnici nove opozicije, ali i dela nove parlamentrane većine, posebno Demokratskog fronta. Iako je Demokratski front činio okosnicu koalicije "Za budućnost Crne Gore" koju je Krivokapić predvodio, on se posle izbora distancirao od Demokratskog fronta jer u Vladi nije hteo lidere tog saveza - Andriju Mandića i Milana Kneževića.

Lideri DF-a su ga tokom ovonedeljne dvodnevne skupštinske rasprave optužili da ih je prevario, ali da će glasati za njegovu vladu da bi konačno bila smenjena doskorašnja vlast.

Ipak, prema najavama, Vlada će dobiti potrebnu većinsku podršku parlamenta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati