Politika

Direktno.rs

03. 12. 2020. 10:10 16

KUCAMO NA VRATA ZABORAVLJENIH ASOVA - Dejan Mihajlov, prvi operativac Slaviše Kokeze

Dejan Mihajlov je prvi operativac Vučićevog favorita Slaviše Kokeze, nekadašnjeg vlasnika kafića koji je uglavnom imao zadatak da donosi kolače na sastanke, danas neuspešnog predsednika FSS-a i gospodara IT industrije i mnogih unosnih poslova o kojima će se tek pisati i pričati. Ko je zapravo Dejan Mihajlov?

U poslednjh 30 godina, malo je bilo ljudi na političkoj sceni Srbije sa većim uticajem od Dejana Mihajlova, nekadašnjeg funkcionera DSS-a i generalnog sekretara Vlade Vojislava Koštunice, a danas tajnog operativca Aleksandra Vučića i Slaviše Kokeze.

Munjevit uspon, ovaj Pančevac, nimalo rečit i bez posebnih znanja, obezbedio je obavljajući razne mutne poslove za DSS, od kojih poneke niko drugi nije hteo da obavi. Danas to isto radi za SNS po nalogu Aleksandra Vučića.

Uvek je bio zadužen da obavlja "prljave poslove" - godinama je plasirao neistine o političkim protivnicima medijima, nudio dilove drugim političkim opcijama, skrivao dokaze o korupciji vrha DSS-a. Činilo se da niko u tom poslu ne uživa koliko Mihajlov. Vrtoglavi rast uticaja Mihajlova počeo je kada je napravio grešku za koju su mnogi mislili da će ga koštati karijere. Kao šef izbornog štaba Dragana Maršićanina 2004. godine pozvao je DS da (citiramo): "kaže Srbiji ko je ubio premijera Đinđića ako zaista misle da se odmaknu od ubica. Ako oni neće, mi hoćemo, i sudstvo i tužilaštvo će se svakako za to postarati", rekao je tada Mihajlov. 

Kasnije je na sudu porekao svoje reči uz obrazloženje da se, eto, malo zaneo u žaru političke borbe. Nakon ovog ispada, Koštunica ga je sklonio iz javnosti, ali je zadržao funkciju generalnog sekretara Vlade na kojoj se nalazio od marta 2004. godine. Moć tako "kažnjenog" Mihajlova tada počinje da raste. Čovek iz senke pita se za sve, ponekad nadglasava i moćnog Aleksandra Nikitovića, šefa Koštuničinog kabineta.

Na volšeban način, baš on je preuzeo glavnu reč oko gasnog aranžmana s Rusima.

 

Zalagao se da se prva ruska ponuda od 400 miliona evra za NIS "odmah prihvati, jer će se Rusi uvrediti ako budemo tražili više".

Mihajlov je odbio i predlog demokrata da se Rusima ponudi samo 25 odsto vlasništva u NIS-u i izgradnja gasovoda, pa ovaj predlog nije ni stigao do ruske strane. Upućeni tvrde da se Mihajlov trudio da prikaže dugove NIS-a većim nego što jesu, pa se u javnosti predstavljalo kako dugovi iznose 700, a ne 300 miliona evra da bi Rusi dobili nižu cenu. Tako je Mihajlov uspeo da spreči pregovore sa Rusima o većoj ceni za NIS, iako se procenjuje da su i sami Rusi bili spremni da daju više.

Ni afera "C market" nije mogla da prođe bez Mihajlova. Nekadašnji direktor "C Marketa" Slobodan Radulović naveo je u pismu Savetu za borbu protiv korupcije da je dogovor o prodaji tog preduzeća zaključen po "nalogu" premijera Srbije Vojislava Koštunice. Koštuničin nalog da "C market" ne sme da bude prodat slovenačkom "Merkatoru" već Miroslavu Miškoviću preneo mu je ministar policije Dragan Jočić, a u ubeđivanju je učestvovao i Dejan Mihajlov.

"Krajem juna 2005. pozvao me je ministar Dragan Jočić na razgovor, a učestvovali su i generalni sekretar Vlade Mihajlov i šef UBPOK-a Spasić", pisao je Radulović. On je istakao da mu je na tom sastanku rečeno da policija navodno ima kompromitujuća saznanja o pojedinim članovima njegove porodice, ali da će istraga biti obustavljena ako pristane da Miškoviću proda "C market".

U junu 2005. smenjeni javni pravobranilac Sead Spahović tvrdio je da je Dejan Mihajlov vršio pritisak na njega da u sporu između države Srbije i "Večernjih novosti" zastupa interese "Novosti", a ne države. U otvorenom pismu Spahović je naveo: "Ja sam zastupao isključivo Republiku, kao stranku, a ne 'Novosti' i Mihajlova, i zbog toga sam smenjen".

I Vlade Divac je optužio Mihajlova da je vršio vršio pritisak na Agenciju za privredne registre da se "njegov slučaj stavi u fioku".

Posle smrti Slobodana Miloševića, uprkos protivljenju Ministarstva kulture, Mihajlov se izborio da Miloševićev kovčeg bude izložen u Muzeju "25. maj". Socijaliste je Mihajlov posebno zadužio kada je tokom 2006. spasao od hapšenja Ivicu Dačića, funkcionera SPS, inače aktera u "aferi kofer". Naime, policija je pre hapšenja obavestila nadležne da se u stanu viceguvernera Simića, osim dva osumnjičena, nalazi i Ivica Dačić, pa je ubrzo usledila reakcija generalnog sekretara Vlade Srbije.

Mihajlov je tada hitno dva puta zvao Dačića da dođe u Vladu, navodno na sastanak koji je trebalo da bude posvećen Kosovu, ali je Dačić tražio odlaganje ne shvatajući o čemu se radi. Tek posle trećeg poziva, kada je Mihajlov malo podviknuo, Dačić je otišao iz Simićevog stana, neposredno pre upada policije.

Dejana Mihajlova optužuju i da je sakrivao bezakonje u JP "Skloništa", iako je UO ovog javnog preduzeća tražio od Vlade smenu tadašnjeg direktora Miodraga Stefanovića. Zahtev UO "Skloništa" i detaljna obrazloženja o korupciji i bezakonju u ovom preduzeću, tvrde upućeni, Mihajlov je skoro godinu dana držao u svojoj fioci. Tako se ovaj zahtev nikada nije pojavio na sednici Vlade. 

Mnogo je afera iza Dejana Mihajlova iz vremena Koštuničine vlasti, ali po svemu sudeći to nije ni delić onoga što danas radi pod dirigentskom palicom Aleksandra Vučića.

Inače, Mihajlov je aktuelni predsednik Upravnog odbora Fondacije "Za srpski narod i državu", koju je pokrenula Srpska napredna stranka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati