Politika

[ Izvor: CINS ]

30. 09. 2020. 09:42 1

CINS: Rupe u istrazi protiv prvog čoveka SNS u Senti

Navodi da je Dragan Todorović, bivši prvi čovek policije u Senti, pritiskao svoje kolege kako bi sprečio oduzimanje i vratio oružje Radetu Šeferu, nisu ispitivani tokom istrage protiv njega, pokazuje dokumentacija do koje je došao CINS. Istraga je protiv Todorovića vođena je zbog propusta koji su prethodili masakru u kojem je Šefer 2015. godine ubio šest osoba u bačkim selima Martonoš i Orom. O pritiscima tužilaštvo nije ispitalo ni Zlatka Božovića, bivšeg komandira ove policijske stanice, koji sada prvi put u javnosti o tome govori za CINS.

Početkom novembra 2011. godine policijska marica zaustavila se u jednoj od ulica u Senti. Policajci su po naredbi Višeg suda u Subotici, došli po čoveka za kog su mislili da tu živi.

Vrata im ipak nije otvorio muškarac kog su tražili, već Rade Šefer - lovac i poznanik tadašnjeg prvog čoveka senćanske policije Dragana Todorovića. Policajci su pogrešili adresu i Šefer nije bio zadovoljan time, pokazuje dokumentacija iz istrage. Počeo je da viče i da ih vređa žaleći se kako ga policija stalno uznemirava:

- Pun mi vas je već k...c, da mi svaki dan neko dolazi na kuću i zvoni - rekao je Šefer policajcima dok je stajao na pragu svoje kuće.

Tek nakon naređenja da prestane sa takvim ponašanjem, Šefer se smirio. Nakon kratkog negodovanja pristao je da ga legitimišu, a prilikom davanja lične karte policajcima je dobacio da "zna koga će da zove".

- Skinuću vas ja iz uniforme - rekao je Šefer i pozvao načelnika Dragana Todorovića.

Nakon što mu je izdiktirao brojeve znački policajaca, Šefer je spustio slušalicu počeo da se izvinjava patroli.

Zbog nepristojnog ponašanja policajci su protiv Šefera podneli prekršajnu prijavu, a istog dana od njega je oduzeto oružje - tri lovačke puške i lovački karabin. Ovo oružje je, nakon što je postupak pred Prekršajnim sudom u Senti zastario, Šeferu vraćeno.

Vraćanje oružja će se ispostaviti kao loša odluka jer je u maju 2015. Šefer njime ubio svoju nekadašnju suprugu, snaju i još četvoro osoba u selima Orom i Martonoš.

Kako je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) ranije pisao, Sektor unutrašnje kontrole policije (SUK) pronašao je više propusta u radu načelnika Dragana Todorovića u ovom slučaju pa je protiv njega podneta krivična prijava. Osnovno javno tužilaštvo u Senti ju je nekoliko meseci kasnije odbacilo.

Međutim, nova dokumenta do kojih je došao CINS pokazuju da su postojale ozbiljne sumnje da Todorović nije bio zadovoljan što su njegove kolege oduzele oružje Šeferu i da je uticao na to da Šefer kasnije protiv njih pokrene postupak.

Todorović o ovome nije želeo da govori za CINS jer kako kaže "to je za njega završena priča".

On je inače na izborima u Senti bio prvi na listi vladajuće Srpske napredne stranke koja je osvojila drugo mesto sa oko 32% glasova i u avgustu je izabran za zamenika predsednika Opštine Senta.

Pored krivične prijave protiv Dragana Todorovića pokrenut je i disciplinski postupak koji je vodio disciplinski starešina Policijske uprave Kikinda. Ovaj postupak vođen je zbog propusta u postupanju po prijavama za nasilje Šeferove nekadašnje supruge Rože.

U postupku je utvrđeno da je Todorović ovim propustima počinio tešku povredu službene dužnosti kažnjen je novčano i to u iznosu od 30 odsto od plate u periodu od dva meseca.

Kako pokazuje dokumentacija do koje je CINS došao, Roža Šefer je prvo prijavila pretnje Policijskoj stanici u Kanjiži, ali je dopis o toj prijavi kasnije prosleđen PS Senta. Da joj je Rade Šefer pretio smrću, Roža je preko svoje advokatice Gerte Korponai, prijavila i direktno Policijskoj stanici u Senti. Međutim, policija tada nije oduzela oružje od Šefera iako su, navodi se u rešenju disciplinskog postupka, postojali svi uslovi za to.

Ove prijave su podnete nekih mesec dana pre masakra.

Todorović je proglašen odgovornim jer o ovim prijavama nije obavestio kriminalističkog inspektora zaduženog za tu oblast, već je po njima postupao policajac koji nije posebno obučen za rad na predmetima iz oblasti nasilje u porodici.

Takođe, Todorović o ovim dopisima nije obavestio ni načelnika PU Kikinda, niti je naložio policajcima da shodno Zakonu o oružju i municiji Šeferu privremeno oduzmu oružje.

Disciplinski starešina je napisao da je Todorović postupao protivno depešama policije koje se odnose na nasilje u porodici i posebnom Protokolu o postupanju policijskih službenika u slučajevima nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima:

- …te od lica Šefer Radeta nije oduzeto oružje u legalnom posedu, a sa kojim je Šefer Rade naknadno lišio života šest lica i ranio jedno lice.

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati