Politika

M. R.

24. 09. 2020. 17:44 6

NA REČIMA OPOZICIJA, NA DELU VLAST "Čanak postao Vučićev odani vojnik"

U nekakvu vlast možemo ući pod uslovom da to znači zabranu SPS. Zato što je odsustvom lustracije SPS uspeo da ne bude otvoreno u vlasti i pri vlasti samo nepune tri godine, od 2000. do 2003. - rekao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak 15. juna, da bi pre samo tri dana postao koalicioni partner u Novom Sadu, upravo sa SPS, SNS i SPAS. Doduše, ne prvi put.

Lider LSV je poznat kao "kritičar" vlasti i srpskoj javnosti se predstavlja kao "prava opozicija", međutim, očigledno nije dugo razmišljao kada mu se ponovo ukazala prilika da bude koalicioni partner u Novom Sadu, ili se to na lokalu "ne računa", ili je ipak prevagnuo dobro poznat Čankov "korektan odnos sa Vučevićem"?

Međutim, nekako ne može a da se ne postavi pitanje kako neko ko je "najljuća opozicija", kako je Čanak prošle godine okarakterisao LSV, može u bilo kojoj varijanti da sklopi vlast sa vladajućim strankama? Ali, sudeći po potezima LSV, izgleda je to samo jasno njenom lideru!

Vladajuću koaliciju u Novom Sadu predvodiće SNS, a partneri u vlasti su im Socijalistička partija Srbije (SPS), Srpski patriotski savez (SPAS) i Liga socijaldemokrata (LSV), dok su u opoziciji Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije.

Direktor Međunarodnog centra za studije uprave u Beogradu i profesor političkih nauka na Webster Univerzitetu, politikolog Mladen Mrdalj za Direktno.rs kaže da su LSV i Čeda Jovanović "primeri sloma demokratskih ideala".

- Ti ideali su napukli samim njihovim dolaskom na vlast, kada su osetili moć da kontrolišu karijere drugih i državne budžete. Što su duže bili na vlasti, to su više osećali da je prirodno da budu moćni. Pobeda Srpske napredne stranke ih je suočila sa ružnom realnošću gubitka vlasti i privilegija koje idu uz nju. Oni nisu mogli da se sa tim pomire, pa su sopstvenu korumpiranost oličenu u kolaboraciji sa SNS-om opravdali navodnim SNS-ovim približavanjem njihovim “proevropskim” politikama - rekao je Mrdalj. 

Kako je dodao, to je bilo olakšano tolerisanjem Vučićeve autokratije od strane Evropske unije.

- Podsetimo se da je Vučić pomogao opstanak LSV tako što je ukinuo komponentu većinskog glasanja (za kandidate po imenu i prezimenu) u Vojvodini. Ostalo je samo da se bira proporcionalno, za partije. Tako je partokratija odbranila LSV od propasti. U zamenu za to, Čanak je postao odani Vučićev vojnik - rekao je Mrdalj. 

A, da li će Čanak i LSV postati deo vladajuće koalicije i činiti vlast još negde, saznaćemo uskoro!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati