Politika

[ Izvor: European Western Balkans ]

23. 05. 2020. 12:05 2

"Vučićevi nedemokratski koraci mogu da oštete put Srbije u EU"

Kontroverzni aspekti vanrednog stanja u Srbiji nisu ostali neprimećeni u Evropskoj uniji – 16. aprila, 20 evropskih poslanika potpisalo je pismo upućeno komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju koje je sastavio njihov kolega Atila Ara-Kovač, u kojem se izražava zabrinutost povodom stanja ustavnih i ljudskih prava u Srbiji.

Pismo je opisalo mere koje je preduzela Vlada kao "teške i nesrazmerne", "uporedive sa ratnim stanjem, a ne sa pandemjom", a izražena je i zabrinutost što je vanredno stanje proglašeno bez zasedanja parlamenta. Takođe se tvrdilo da Vlada koristi situaciju da nastavi sa ugrožavanjem slobode medija i kažnjavanjem kritičara. 

Iako je vanredno stanje ukinuto 6. maja, a komesar odgovorio da se situacija pažljivo prati, nisu svi ubeđeni da su razlozi za zabrinutost oko ponašanja vlasti u Srbiji nestali. Evropski poslanik Atila Ara-Kovač, član opozicione Demokratske koalicije iz Mađarske, podelio je sa našim portalom svoja viđenja ovih tema, a uporedio je i vlast u svojoj zemlji i Srbiji.

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji nedavno je odgovorio na pismo u kojem ste Vi i još 20 drugih poslanika izrazili zabrinutost povodom poštovanja ljudskih i ustavnih prava u Srbiji tokom vanrednog stanja. Da li ste zadovoljni njegovim odgovorom?

- Sa pozitivne strane, pismo gospodina Varheljiija potvrđuje nameru Komisije da pažljivo prati dešavanja u Srbiji i uključi ih u predstojeći izveštaj o napretku. Jasno je da će Evropski parlament, kao i države članice, detaljno raspravljati o predstojećem paketu proširenja (izveštajima Evropske komisije) i doneti svoj sud o postupcima gospodina Vučića i Vlade Srbije. Virus COVID-19 ne može biti izgovor za bilo kakvu zloupotrebu vlasti, što se, nažalost, dešava u Mađarskoj. Gospodin Varhelji takođe može da bude siguran da će EP pomno pratiti njegov rad, uključujući i onaj vezan za Srbiju. Očekujemo da se on jasno izjasni protiv bilo kakvih nedemokratskih koraka i učini sve što je u njegovoj moći da se, ukoliko se u Srbiji budu održali izbori, oni budu slobodni i pošteni - kaže Atila Ara-Kovač za European Western Balkans.

Da li verujete da više nema razloga za zabrinutost zbog ukidanja vanrednog stanja u Srbiji?

- Pozdravljam što je ovo kontroverzno vanredno stanje ukinuto, ali stalno moramo biti oprezni u pogledu vladavine prava i pratiti da li se predstojeći izbori u Srbiji održavaju na slobodan i fer način.

Analitičari, uključujući one iz Fridom hausa, prave paralele između načina na koji se vrši vlast u Srbiji i Mađarskoj poslednjih godina. Mislite li da vladajuća Srpska napredna stranka ugleda na Fides?

- U slučaju da to čini, dobro bi im bilo da ne slede Fidesov put. Viktor Orban postao je otpadnik i u Evropskoj uniji i u Evropskoj narodnoj partiji. Njegova radikalna, neortodoksna, antievropska politika se nije isplatila, on je na periferiji evropske politike, jedini prijatelji su mu gospodin Salvini, gospodin Kačinjski i gospodin Vučić. Ako gospodin Vučić nastavi da preduzma nedemokratske korake, moraće da preuzme odgovornost u slučaju da budu oštećeni izgledi za pristupanje Srbije EU. 

Većina opozicije u Srbiji opredelila se za bojkot izbora i rada parlamenta. Kao opozicioni političar iz Mađarske, da li smatrate da je bolje uključiti se u demokratske procese uprkos nepoštenim uslovima ili ih bojkotovati upravo zbog takvih uslova?

- Mađarska je država članica Evropske unije, zajednice u kojoj je vladavina prava osnovna vrednost. Stoga u Mađarskoj, po mom mišljenju, legitimni politički činovi i dalje predstavljaju odgovarajuće oruđe protiv nedemokratskih režima, uprkos nepoštenim uslovima. Demokratska koalicija, najveća opoziciona stranka u Mađarskoj, nastoji da zameni vladu u trenutnom okviru i pobedi je na izborima. Cilj moje stranke je obnavljanje vladavine prava u Mađarskoj tako što će se izborima steći poverenje većine građana, čak i ako vlada trenutno sužava taj demokratski okvir.

Mnogi građani Srbije imali su velika očekivanja od EU kada je reč o pomoći u očuvanju demokratije, vladavine prava i slobode medija u svojoj zemlji tokom prethodnih godina – mnogi od njih su razočarani. Da li je nerealno očekivati veće angažovanje od institucija EU?

- Moja svrha, kao člana Evropskog parlamenta, je da podržavam i podstičem procese koji imaju za cilj očuvanje evropskih vrednosti i unutar Unije i u zemljama kandidatima za pristupanje. Stoga podržavam inicijativu koja bi osigurala da uplata sredstava iz fondova EU bude povezana sa vladavinom prava.

Koje će biti vaše buduće aktivnosti kada je u pitanju razvoj događaja u Srbiji?

- Potpuno sam posvećen pregovorima o pristupanju Srbije, zato ću pažljivo pratiti kako se razvija situacija u njoj. Jasno ću ukazati ukoliko Srbija bude želela da odstupi od vladavine prava, pošto Vlada Srbije mora da shvati da svaka nedemokratska mera može da dovede u opasnost evropsku budućnost Srbije - zaključio je Atila Ara-Kovač.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati