Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

[ Izvor: NIN ]

22. 05. 2020. 09:34 1

"NE GUŠITE DEMOKRATIJU" Apel 300 intelektualaca Srbiji

Jirgen Habermas, Noam Čomski, Toma Piketi i Džudit Batler na čelu apela trista najvećih intelektualaca sveta, pozivaju Vladu Srbije da prestane da ugrožava demokratiju u Srbiji, a posebno sferu nauke i obrazovanja.  Malo ko je verovao da će naučnici koji su 1980. godine apelom podržali osnivanje Instituta za filozofiju i društvenu teoriju - 40 godina kasnije biti prinuđeni da ga brane, i to nakon što je Vlada Srbije imenovala novi Upravni odbor na čijem je čelu Zoran Avramović koji je zahtevao obustavu finansiranja Regionalnog centra Instituta u Novom Sadu. S druge strane, sve je više represivnih mera kojima se želi ugušiti sloboda delanja naučnika Instituta. Apel prenosimo u celosti.

"Vlada Srbije imenovala je novi Upravni odbor Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu koji uključuje nekolikko veoma kontroverznih političkih ličnosti. Na primer, Zorana Avramovića koji je postavljen za predsednika Odbrora, desničarka Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja (koga je Haški tribunal osudio) je postavljaal na čelna mesta u Ministarstvu prosvete.

Avramović je već nagovestio šta misli o Institutu kada je zahtevao obustavu finansiranja Regionalnog centra IFDT u Novom Sadu. Sadašnji vršilac dužnosti direktora Instituta koristi represivne mere koje ukazuju na to kako će izgledati budućnost Instituta (pretnje obustavom plata, pokušaji graničavanja slobode delanja Naučnog veća Instituta, izlaganje pritisku mlađih istraživača, obustava međunarodnih projekata, itd).

Demokratija u Srbiji uopšte, a posebno sfere nauke i obrazovanja, sve je ugroženija. Malo je preostalih slobodnih medija. Trenutni pokušaj da se ućutka i možda čak i eliminiše jedna autonomna naučna institucija poput IFDT-a dodatno slabi demokratiju u Srbiji.

Štaviše, ovi pokušaji se sprovode u što je moguće većoj tišini jer pažnja javnosti u ovom slučaju ne odgovara ni politički instaliranom Upravnom odboru ni Vladi Srbije. Sloboda mišljenja i sloboda naučnog rada moraju se braniti evropskom solidarnošću kolega i intelektualaca. To je jednom već bio slučaj kada su 1980. Jirgen Habermas, Iring Fečer, Oskar Negt i Albreht Velmer uspešno podržali osnivače Instituta, direktno se obraćajući tadašnjim jugoslovenskim i srpskim vlastima, i tako pomogli u osnivanju instituta.

Ko bi mogao i da pomisli da će 2020. filozofija i društvena teorija u Srbiji ponovo morati da se brane od države?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Vatrogasac

Zoran Živković [21.05.2020.]

Video dana

Evrovizija otkazana...nema veze

Anketa

Da li Superliga u fudbalu treba da se odigrava pred publikom?

Rezultati