Politika

P. M.

25. 04. 2020. 18:44 1

Predsedniče, zašto se tek sad zahvaljujete EU?

Iako je Evropska unija odobrila Srbiji milione evra za borbu protiv koronavirusa i pomogla sa hiljadu testova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić setio se da im se zahvali tek juče.

Od početka pandemije koja je proglašena u Srbiji zbog opasnog koronavirusa, koji je pogodio Srbiju i ceo svet, predsednik Vučić neprestano se zahvaljuje Kini, govori kako je ona jedina zemlja koja može da pomogne Srbiji tokom epidemije, zahvaljuje se i Rusiji, a Evropsku uniju, uprkos svoj pomoći, stavlja u drugi plan. Ne samo da stavlja u drugi plan, već je u nekoliko obraćanja imao teške reči, upućene upravo EU.

 

Na jednoj od konferencija za novinare upitan odakle će Srbija pored Kine nabavljati medicinski materijal nakon odluke EU, koja je donela odluku o ograničavanju izvoza medicinske opreme i materijala u zemlje van EU, rekao je da će "znati da zahvali" Evropskoj uniji i naveo da bi zbog te odluke "iz kože iskočio" jer su je, kako kaže, doneli ljudi koji su Srbiji držali predavanja da ne treba da kupuje kinesku robu, da menja tenderske uslove kako bi zemlje iz EU dobijale poslove u našoj zemlji, kao i da cena ne bude osnovni uslov.

- Kada su im bile potrebne srpske pare, tad je bilo da menjamo tendere da bi evropske države dobijale poslove. Kad je muka i kad je teško, tad srpske pare ne pomažu. Hvala im mnogo, a verujte da ću znati da im "zahvalim" na tome - poručio je tada Vučić i dodao da "neće pokazivati evropsku solidarnost", već srpsku solidarnost, tako što će deo respiratora sačuvati za ljude iz Republike Srpske.

Vučićev odnos prema EU nije prošao nezapaženo u Evropi, pa je tako sredinom aprila Gardijan objavio da je Vučić napao EU i da veliča Kinu, švedski diplomata i političar Karl Bilt u intervjuu za RSE rekao je da Evropa primećuje zaokret ka Kini u srpskoj politici i da to za Srbiju može da bude kontraproduktivno, pa se onda i izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon Taubadel zapitala zašto predsednik Vučić "ne ljubi pomoć EU". 

A, onda se juče, nakon sastanka sa svim ambasadorima zemalja EU u Srbiji i predstavnicima Evropske komisije, desio veliki preokret. Vučić je rekao da je Srbija veoma zahvalna Evropskoj uniji (EU) na finansijskoj pomoći i svakoj drugoj vrsti solidarnosti u vreme pandemije koronavirusa.

Juče je konačno priznao da je EU Srbiji za potrebe borbe protiv koronavirusa obezbedila 93 miliona evra, od čega 15 miliona za hitne medicinske potrebe a ostatak za pomoć održavanju ekonomske stabilnosti.

- Srbija izuzetno ceni svaku vrstu pomoći EU i veoma smo zahvalni poreskim obveznicima EU i zemljama koje su donele odluke (o pomoći). To je velika stvar i to ćemo uvek poštovati - rekao je Vučić.

Međutim, ne može a da se ne postavi pitanje, zašto je predsedniku Srbije trebalo toliko vremena da se javno zahvali Evropskoj uniji na ozbiljnoj pomoći?

Politikolog i politički analitičar Boban Stojanović kaže za Direktno.rs da se od starta videlo da Vučić stvara narativ da je EU nesolidarna, da se ništa od njih ne može očekivati od njih, da su nam Kinezi najveći prijatelji.

- To se moglo tumačiti kao zaokret usmeren ka javnom mnjenju u Srbiji. Pre svega ka njegovim glasačima, koji i nisu pro EU i taj zaokret neće biti problem. Međutim, stiglo je mnogo kritika od strane EU i država članica, a Vučić ipak zna da ne sme u potpunosti da uradi taj zaokret. Zbog tih pritisaka sada će zasedati i parlament, a onda su usledile i zahvalnice na jučerasnjem sastanku. Svakako možda i kao odstupnica da se pitanje Kosova što kasnije vrati na agendu kada se sve ovo smiri. Ali je više nego jasno da pravi zaokret, međutim to će mu dugoročno napraviti probleme - rekao je Stojanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati