Politika

M. B.

04. 02. 2020. 07:05 0

Jovana u ime mladih: "Bagra" je protiv nepravde i nenormalnih pojava

Mlada Jovana Popović koja je izašla na scenu i zapevala "Bagru" na skupu ujedinjene opozicije u Beogradu, izazvala je ovacije u "Kombank dvorani" i veliko interesovanje javnosti. Najavljuje za naš portal da neće stati i da je u toku priprema za nijansu mirnije verzije kojom će se predstavljati na lajv nastupima.

Ova devojka je deo sekcije "Pravda za rokenrol", koja pesmom "Bagra" protestuje protiv stanja u društvu, autocenzure, unižavanja dostojanstva, ali i protiv stanja u kulturi i na muzičkoj sceni.

- Očekivala sam dobar prijem, što se i desilo, ali nećemo stati. U pripremi je za nijansu mirnija verzija "Bagre" koja će biti prikladnija za live nastupe - kaže Jovana za Direktno.rs..

U spotu je korišćena muzika grupe "Teatar", sa albuma "Teatar" iz 1995. godine, što je bila veoma važna pomoć. Spotu je pružena prijateljska podrška od Koraksa i pokreta "Novi Optimizam".

- Rokenrol je najbolji izraz bunta, jer nikom nikada nije pošlo za rukom da utiša rokenrol. U prirodi rokenrola nije da ćuti, već da bude slobodan, i odlučno protiv nepravde i nenormalnih pojava. Pesma "Bagra" je amandman zlatnom dobu, iz prve ruke, i ne sme se koristiti za talasanje i uzbunjivanje neprskane prostote i malograđanštine, posebno ne za uznemiravanje Diktatora žrtve - piše u opisu. 

 "Rokenrol ne može da ćuti"

Jovana je izazvala mnoštvo komentara, a naročito nakon što je u krcatoj "Kombak dvorani" u energičnoj izvedbi, pokazala taj bunt koji nam je preko potreban. 

U razgovoru za Direktno.rs Jovana je istakla da u Srbiji vlada medijski teror, ali da niko u svetu nije uspeo da utiša rokenrol, jer mu nije u prirodi da ćuti kao zaliven.

- Suprotno tome, rokenrol je oduvek bio slobodan i preglasan protiv nepravde i nenormalnih pojava. Tako je bilo i u Srbiji pre okupacije. Godinama traje neko nagnječenje ili plaćena tišina, valjda zbog očuvanja i zaštite IQ. Ova kritika stanja iz amaterske r n roll perspektive se ne odnosi na mali broj svojeglavih svirača, naročito CG-bg umetnika, već baš na većinu - ističe Jovana za naš portal.

"Bagra" je logoraška pesma po tekstu Subverzivnog Tempiranog Optimizma (STOP) nepriznate frakcije Novog Optimizma. Zbog sve lošijeg stanja u logoru i u Upravniku, zbog gnusnih laži i teških halucinacija tekst ove pesme bi se mogao menjati, ne dnevno, već, iz minuta u minut.

- Godinama se naš rokenrol ušuškava po seoskim slavama i šatrama sa folk kolegama. Rokenrol "vipovci", za jednu nulu više, uredno se tale sa gradskim seljacima po komisijima, pinkovizijama i trgovima", a sve se odigrava po duboko usađenoj “narodnoj volji” folk - rok ključa, sekund šunda - sekund "vagabunda". Koga briga što posetilac ne zna ni muziku ni tekst, kao Nosilac sendviča i crvene na Čorbinoj slavi, kod Vučića - duhovito objašnjavaju iz sekcije "Pravda za rokenrol" za Direktno.rs.

Naši sagovornici ističu da je spot "Bagra" zaštićen Koraksovima markicama, a da pečat “Beograd na VODJI” ima posebno značenje. 

- To nije na VODI, ni na VOĐI, nego baš na VODJI. Malo teže se izgovara. Beograd na vodi je investicija, domaća a naša. Beograd na VOĐI je masa puta ubrzanje, to je ono kada Nosioci sendviča i crvene masovno dopešače u Beograd, bez poziva. A Beograd na VODJI je iznuđeni životni pravac. Nije tajna da smo plaćenici. Imamo dogovor sa pravom opozicijom, koja izlazi na izbore, za šest seoskih slava, tri liderska rođendana i dve svirke na gradskim trgovima, po godini, kad dođe vreme. Super dil od 20%, njima 1 od 5 miliona, nama četiri. Nisu svi isti, sad je pola pola - kažu iz sekcije "Pravda za rokenrol".

Podsetimo, u spotu je korišćen i veliki broj karikatura Predraga Koraksića Koraksa, kao najbolja ilustracija trenutnog društvenog stanja. 

U saopštenju autora video spota na samom kraju piše: "Rizik odmazde Braće botaničara i Jovanjice Konjice preuzima #pravdazarockandroll".

BAGRA

Banda ote zemlju celu
drvo, kuću, travu, reku,
povratnici u zlodelu,
kradu, lažu, ruše, seku.

Slika ružna, mladost tužna
stoka pamet bedom seli.
Bagra ova jes’ nam dužna,
znanje valja, narod deli.

Refren

Nikad više čizme tvoje,
kako gaze srce moje,
srce moje ponosno je
veliko je, slobodno je!

Otpor čuva zemlju celu,
drvo, kuću, travu, reku.
imamo ih sve “na delu”
rat u šteku, suze teku.

Slika ružna, mladost tužna,
hulja rulju mržnjom truje.
Bagra ova jes’ nam dužna,
“svi smo isti”, kupljeno je.

Refren

Slika ružna, mladost tužna,
zlatno doba bojkotuje,
bagra ova jes’ nam dužna,
moj je izbor, gotovo je!
moj je izbor, gotovo je!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati