Politika

Direktno.rs

11. 01. 2020. 20:30 1

Otkrivamo šta je iza priče o smanjenju cenzusa!

Kao bomba je odjeknula informacija objavljena u "Politici" da vlast planira promene izbornog zakonodavstva, i to samo tri meseca pred izbore!?

 

Kako Direktno.rs saznaje iz izvora bliskim vlasti, u pitanju je poslednji pokušaj predsednika Srbije Aleksandra Vučića da obezbedi legitimitet vlasti, svestan da u postojećim uslovima mandat nove Vlade i svih lokalnih samouprava neće biti duži od godinu dana. 
 
Na ovaj način Vučić bi ispunio obećanje dato Vojislavu Šešelju da će radikali ostati parlamentarna stranka. Naime, Šešelj insistira da SRS, kao i uvek, ide sama na izbore i nije prihvatio da formira zajedničku listu sa DSS-om, što je bila Vučićeva ideja.  

 
Smanjenjem cenzusa Vučić ocekuje da koalicija Šapić - Stamatović - Verko Stevanović - Dragan Jovanović (Topola) -  Vladan Vasić ( Pirot) bude blizu cenzusa. Pet odsto je i pored medijskog forsiranja dr Aleksandra Šapića, koje se videlo i po pozivu na RTS, ali i po intervjuima (tri u novogodišnjem izdanju novina pod kontrolom Vučica) bio nedostižan cilj. Tri odsto menja stvar.

Zakonski predlozi usaglašeni su sa kontaktima u opozicionim strankama i pokretima koji žele da promene odluke svojih stranaka o bojkotu ili razbiju njihovo jedinstvo, kao i da spreče sve izvesnije proglašenje bojkota kod onih koji to još uvek nisu učinili. Po reakciji lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića, jasno je da PSG neće zagristi ni ovaj Vučićev mamac.
 
Smanjivanje izbornog praga nije jedina promena koju vlast dogovara sa "opozicionarima". U planu je i ukidanje plaćanja overe potpisa ili prenošenje troška overe na budžete Republike i lokalnih samouprava, smanjivanje broja neophodnih potpisa za predaju republičke liste na samo 3.000, odnosno 500 potpisa za predaju opštinskih izbornih lista.

Politikolog i politički analitičar Boban Stojanović za Direktno.rs kaže da se takve izmene određenih elemenata izbornog sistema nikada ne donose u izbornoj godini i da bi za njih trebalo da se otvori široka javna rasprava između političkih aktera, stručnjaka, organizacija, ali i da je ovde više nego jasno zašto bi vlast to eventualno uradila za ove izbore.

- Vlast je svesna da bi zbog bojkota vrlo verovatno samo dve liste (SNS i SPS) prešle izborni prag od pet odsto i ovo je na neki način potez očajnika. Sada je ideja da se smanjenjem izbornog praga sa pet na tri odsto pokuša da se neke liste koje će izaći na izbore ubace u Skupštinu i da na taj način vlast prikaže da su izbori bili normalni. Međutim, siguran sam da će OEBS i njihova kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), kao i evroparalamentarci osuditi ovakve promene u izbornoj godini i da će jako dobro razumeti šta im je poenta - rekao je Stojanović, i dodao da je dodatno važno da se zna, da čak i da se cenzus smanji na tri odsto - svi oni akteri koji su najavili da ce izaći na izbore su i dalje desetinama hiljada glasova udaljeni od ulaska u Skupštinu, iako im se time svakako smanjuje jaz između realne podrške i mesta u parlamentu.

- Nisam siguran da će smeti zaista da smanje cenzus, ali ako se zaista desi - znamo šta mu je cilj i trebalo bi samo da bude dodatni argument da u ovakvim uslovima ovo nisu izbori i da sada vlast radi sve kako bi umanjila efekte bojkota - rekao je Stojanović.

Zamenik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović za Direktno.rs kaže da Aleksandar Vučić nema rešenje za bojkot i parlament bez opozicije, a da ovakva ideja na tri meseca pred izbore pokazuje kolika je snaga bojkota i stranaka u bojkotu, i koliko je bojkot lažnih izbora pogodio suštinu i srce autoritarnog režima.

- SNS ovim pokušava da uvede svoje strančice koje je formirao ili pomogao i koje samo glume opoziciju. I pored toga, smanjivanjem cenzusa na tri odsto neće se dobiti legitimitet lažnih izbora jer prava opozicija, ni građani ne žele da podrže izbore koji to nisu i neće izaći na njih. Ako ovo nije još jedan Vučićev blef! Svakako će dublje gurnuti zemlju u krizu, jer iako misli da sa Vacićima, Šešeljom, Čedom i Čankom popuni privremeni i lažni parlament, to i dalje neće biti bilo kakav odraz narodne volje, niti će imati legitimitet da donose bilo kakve odluke - rekao je Stefanović.

Član Predsedništva i odbornik Pokreta slobodnih građana u Skupštini grada Beograda Pavle Grbović rekao je da je najava spuštanja cenzusa na tri odsto politička korupcija i nepristojna ponuda.

- Mi smo naše kriterijume za izlazak na izbore postavili, ali ništa od dogovorenog nije ispunjeno. Tako da je već izvesno da PSG neće učestvovati na izborima - rekao je Grbović.

Usled totalnog rata unutar vlasti, o čemu vas Direktno redovno izveštava, gubitak legitimiteta i novi izbori pod novim uslovima na svim nivoima za godinu dana značili bi skoro siguran poraz. Očigledno da se za ostanak na vlasti neće birati sredstva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati