Politika

Direktno.rs

05. 12. 2019. 13:55 0

Obradović: „Slučaj Trivan“ – od afere „Indeks“ preko kupljenih diploma do plagijata

Lider Dveri Boško Obradović rekao je da je prošlo 13 godina od policijskog otkrića krupne afere "Indeks" u kojoj je veliki broj aktera sa više univerziteta u Srbiji optužen za „prodaju ispita“, ali ona još uvek nema sudski epilog.

- Posledice trpe samo poreski obveznici države Srbije, jer zbog zastarevanja krivičnih dela davanja mita i zloupotrebe položaja poreski obveznici su dosad platili samo za sudske troškove najmanje 300.000 evra. (Samo jedan optuženi profesor u ovoj aferi je zbog zastarevanja krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja dobio nekoliko desetina hiljada evra.) Mnogo je veća nematerijalna šteta za celo društvo zbog sumnjivih diploma i sumnjivih profesora koji su bili optuženi za uzimanje mita - rekao je Obradović i naglasio da nijedno krivično delo davanja mita nije do danas zastarelo.

Kako je dodao, zbog odugovlačenja postupkom u aferi „Indeks“, sudeći sudija Slađana Bojković, umesto da dobije otkaz, nagrađena je od strane aktuelne vlasti još jednim mandatom predsednika Višeg suda.

- Već četiri godine u fioci tužioca stoji krivična prijava a u fioci Visokog saveta sudstva zahtev za razrešenje sudije Slađane Bojković. Sve ovo ne bi bilo moguće bez političke zaštite. SNS je stala iza ovih optuženih profesora i zaštitila ih. Кao politički zaštitnici javljaju se:

- Tomislav Nikolić, koga pitamo da li u trenutku izbijanja afere „Indeks“ imao lažnu diplomu Pravnog fakulteta u Кragujevcu, pa zbog toga što nije mogao da je koristi morao je da traži diplomu na drugom mestu-

- Aleksandar Vulin, koji je završio Pravni fakultet u Кragujevcu, koga pitamo da li ga je jedan od optuženih „vodio“, tj. „sređivao mu ocene“ na fakultetu

- Bivša ministarka pravde Snežana Malović, kuma jednog od optuženih, koja je iskoristila reformu pravosuđa i smenila prvog tužioca i postavila sudiju i tužioce koji će da odugovlače postupak

- Što je posebno zanimljivo – Jelena Trivan, jer je i njen otac jedan od optuženih u aferi „Indeks“;

- Protiv prikrivenog islednika Tomislava Spasića koji ih je uhvatio u lopovluku, zbog toga što nije pristao da povuče iskaz se od pre nekog vremena u Кragujevcu vodi notorno montirani sudski postupak. Cilj ovog postupka je da se Spasić predstavi kao „prljavi policajac“, jer „indeksovci“ veruju da bi se na ovaj način oslobodili i Spasićevog snimljenog materijala o njihovoj prodaji ispita. Tako „slučaj Trivan“ postaje paradigma uništavanja srpskog državnog visokog obrazovanja u poslednjih 30 godina – od afere „Indeks“ preko kupljenih diploma do plagiranih doktorata više ministara u Vladi Srbije i drugih visokih funkcionera SNS. Zato sam danas Etičkoj komisiji Filološkog fakulteta u Beogradu predao zahtev za pokretanje postupka za utvrđivanje neakademskog ponašanja u doktorskoj disertaciji Trivan Jelene. Sve sporne diplome i doktorati zaposlenih u javnom sektoru moraju biti hitno preispitani. Jasno je da ministar prosvete Mladen Šarčević to u ovom trenutku sprečava i staje u red zaštitnika ovih akademskih kriminalaca. Ovo je borba i konačni obračun za spas srpskog državnog visokog obrazovanja, dok je hapšenje Miće Jovanovića i ukidanje akreditacije Megatrend-u jedini lek za sumnjivo srpsko privatno visoko obrazovanje - rekao je Obradović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati