Zdravlje

Direktno.rs

05. 07. 2025. 16:13 0

Ako imate više od 40 godina ne jedite ove 3 namirice: Goje i mogu da izazovu moždani UDAR

S godinama se metabolizam usporava, što znači da se lakše dobijaju kilogrami, a teže se skidaju. Iako mnogi faktori, poput fizičke aktivnosti i sna, igraju ključnu ulogu u zdravlju metabolizma, ishrana je neosporno jedan od najvažnijih faktora.

Mnoge praktične i zapakovane namirnice koje svakodnevno konzumiramo sadrže štetne sastojke koji mogu podstaći upalu, usporiti metabolizam i na kraju dovesti do povećanja telesne težine. Zbog toga su stručnjaci za ishranu upozorili osobe starije od 40 godina da izbegavaju ovu hranu.

Brza hrana

Iako je često najpraktičnije rešenje u užurbanom danu, brza hrana može dugoročno usporiti metabolizam.

 - Obroci brze hrane sadrže velike količine masti, natrijuma i nezdravih ulja, što može dovesti do povećanja telesne mase, gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara - upozorava dijetolog Džesi Feder.

Uz to, visoko prerađeni sastojci u brzoj hrani brzo se vare, što može rezultirati smanjenjem metaboličke efikasnosti.

 - Sastojci u obrocima brze hrane su visoko prerađeni i rafinisani, zbog čega se brzo vare i mogu dovesti do smanjenja metabolizma -  dodaje Feder.

Povremeno konzumiranje brze hrane nije štetno, ali je uvek bolje odabrati zdravije opcije, poput salate s prelivom sa strane.

Čips od krompira

Čips je jedna od najpoznatijih nezdravih grickalica – hrskav, slan i, nažalost, pun masti. „Većina čipseva se prži u nezdravim uljima i obilato soli, što ih čini izuzetno kaloričnim i bogatim nezdravim mastima. Osim toga, čips gotovo da nema prehrambenu vrednost jer ne sadrži vlakna koja pomažu u postizanju sitosti i sprečavanju prejedanja“, kaže savetnica za ishranu i mršavljenje Džoana Ven za „SheFinds“. Zdravije alternative uključuju čips od povrća ili batata, koji su nutritivno bogatiji i bolji izbor za one koji žele da održe zdravu telesnu težinu.

Zamrznuta gotova jela

Gotova jela često sadrže velike količine masti i soli, koje poboljšavaju ukus i produžavaju rok trajanja, ali istovremeno mogu doprineti povećanju telesne težine, visokom krvnom pritisku i srčanim bolestima.

 - Zamrznuta gotova jela obično sadrže velike količine masti i soli kako bi bila ukusnija i duže trajala. Te količine mogu dovesti do gojenja, visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti -  objašnjava Feder.

Osim toga, takvi obroci često imaju nisku nutritivnu vrednost i mnogo praznih kalorija.

 - Ova hrana sadrži malo vitamina, minerala i drugih nutrijenata koji su potrebni našem telu, dok je bogata dodacima bez prehrambene vrednosti, što može doprineti gojenju i drugim zdravstvenim problemima -  dodaje. Bolja opcija je priprema jela kod kuće unapred i zamrzavanje, umesto oslanjanje na industrijski obrađene verzije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Kofer, izdanje drugo

Zoran Živković [02.07.2025.]




Video dana

Pre ćeš stići pešice

Anketa

Ko je kriv za nerede na protestu?

Rezultati