Zdravlje

Direktno.rs

13. 03. 2025. 15:28 0

Promenite jednu naviku i smanjićete rizik od raka debelog creva

Rak debelog creva postaje sve češća dijagnoza, posebno među mlađim odraslim osobama, i treći je najčešći oblik raka u svetu.

Iako je medicinski napredak poboljšao mogućnosti lečenja, prevencija je ključna. Istraživanja pokazuju da se oko polovine slučajeva raka debelog creva može sprečiti promenom životnih navika, a jedan od najefikasnijih načina za smanjenje rizika jeste odvikavanje od samo jedne navike.

Nedovoljna konzumacija vlakana je navika koju mnogi od nas imaju a da toga nisu ni svesni – i može povećati rizik od raka debelog creva.

Prema jednoj studiji, ljudi sa većim unosom rastvorljivih vlakana imali su 59 odsto manji rizik od razvoja raka debelog creva. Nutricionistkinja Johana Kac ističe da su vlakna neophodna za zdravlje creva jer podstiču rast korisnih bakterija, smanjuju upale i štite crevnu sluznicu.

 - Vlakna, uključujući otporni skrob, deluju kao prebiotik, hrane korisne crevne bakterije i podstiču proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina poput butirata, koje igraju ključnu ulogu u smanjenju upale, zaštiti crevne sluznice i promovisanju zdravog rasta ćelija - rekla je Johana Kac za "Eating Well".

Jedenje manje obrađenog mesa može smanjiti rizik

Vlakna pomažu u održavanju zdravog varenja, doprinose pravilnoj funkciji creva i sprečavaju promene koje mogu dovesti do razvoja raka. Prema nutricionistkinji Amandi Godman, određene vrste vlakana fermentiraju u crevima, što dovodi do oslobađanja antiinflamatornih jedinjenja koja mogu smanjiti rizik od raka.

Pored toga, vlakna povećavaju količinu stolice, što pomaže u uklanjanju potencijalno štetnih supstanci iz digestivnog sistema. Johana Kac napominje da vlakna vezuju jedinjenja poput žučnih kiselina i smanjuju vreme koje štetne supstance provode u telu, čime se smanjuje rizik od oštećenja crevnih ćelija.

Ipak, većina ljudi ne jede dovoljno vlakana, a preporučuje se najmanje 25 grama za žene i 38 grama za muškarce. Nutricionistkinja Aleksandrija Hardi savetuje da je najbolji način da povećate unos vlakana da "dodate boju svom tanjiru" – raznovrsno voće i povrće obezbeđuje dovoljan unos vlakana i drugih korisnih hranljivih materija.

Pored povećanja unosa vlakana, postoje i druge mere koje mogu pomoći u smanjenju rizika od raka debelog creva. Redovni skrininzi, kao što su kolonoskopije, ključni su za rano otkrivanje prekanceroznih polipa. Američko udruženje za rak sada preporučuje početak skrininga sa 45 godina umesto sa 50 godina, zbog povećanja broja slučajeva među mlađim ljudima.

Takođe, ishrana sa manje obrađenog mesa može smanjiti rizik jer su nitrozamini i hem gvožđe u prerađenim mesnim proizvodima povezani sa povećanom incidencom raka debelog creva. Optimalni nivoi vitamina D takođe mogu igrati zaštitnu ulogu, dok fermentisani proizvodi poput kefira i jogurta poboljšavaju zdravlje creva i jačaju imuni sistem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Briselski pogled

Zoran Živković [10.03.2025.]




Video dana

Delux soba sa pogledom na more

Anketa

Podržavate li akciju bojkota trgovinskih lanaca?

Rezultati