Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

28. 09. 2024. 06:59 0

3.600 hemikalija iz ambalaže završilo u ljudskoj krvi, kosi i majčinom mleku

Više od 3.600 hemikalija, odobrenih za kontakt sa hranom u ambalaži, pronađeno je u ljudskoj krvi, kosi i majčinom mleku, pokazalo je novo istraživanje. To pokazuje da je rizik od izlaganja toksičnim supstancama nedovoljno regulisan, piše Gardijan.

Ove hemikalije povezane su sa izazivanjem raka, poremećajem hormona i drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima, rezultat je istraživanja "Dokazi za široko rasprostranjenu izloženost ljudi hemikalijama u kontaktu sa hranom" objavljenom u Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology.

- Ono što je zabrinjavajuće je da imamo jaku vezu koja pokazuje da neke opasne hemikalije migriraju sa pakovanja u hranu - rekla je Birgit Gojke, koautor studije i stručnjak Foruma za pakovanje hrane iz Ciriha.

Mnoge supstance u SAD odobrene su sa ograničenim nadzorom prema pravilu američke Uprave za hranu i lekove (FDA), što konkretno znači da postoji mogućnost da se hemikalije koriste u kontaktu sa hranom uz vrlo malo nadzora.

Plastika je materijal čija upotreba uglavnom nije regulisana i koji može da sadrži hiljade hemikalija, poput silikona i toksičnih ili nedovoljno proučavanih jedinjenja.

Potrošači mogu da se zaštite kupujući hranu u staklenim teglama ili vađenjem hrane iz plastičnih posuda kupljenih u prodavnici ili iz posuda za jednokratnu upotrebu, tako što će ih prebaciti u staklene tegle kod kuće, prenosi Gardijan.

Faktori koji mogu dovesti do toga da se hemikalije pronađu u hrani su više temperature, sadržaj masti i kiselost, kao i neadekvatno pakovanje proizvoda, navodi se u istraživanju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati