Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

23. 07. 2024. 09:16 0

Ove namirnice najčešće uzrokuju trovanje hranom

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), postoji osam namirnica koje predstavljaju najveći rizik za zdravlje.

Trovanje hranom je bolest koja se javlja kada se progutaju bakterije prisutne u kontaminiranoj hrani ili piću. Najčešći uzročnici trovanja hranom su norovirus, salmonella, clostridium perfringens, campylobacter i staphylococcus aureus. Simptomi mogu varirati u zavisnosti od vrste bakterija koje ste uneli. Najčešći simptomi uključuju proliv, bolove ili grčeve u stomaku, mučninu, povraćanje i groznicu.

- Od nekih bakterija možete se razboleti već nekoliko sati nakon konzumacije, dok je drugim potrebno nekoliko dana - napominje CDC.

Iako većina slučajeva uzrokuje blage bolesti, neke infekcije mogu biti ozbiljne ili čak smrtonosne. Trovanje hranom može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema poput meningitisa, oštećenja bubrega, hemolitičkog uremijskog sindroma, artritisa, kao i oštećenja mozga i nerava.Živina i meso

Sirova ili nedovoljno pečena živina (piletina i ćuretina) i meso (govedina, svinjetina, jagnjetina i teletina) mogu biti opasni. Piletina je najčešće konzumirano meso živine. Kada je pravilno pripremljena, piletina je hranljiv izbor, ali sirova piletina može biti kontaminirana campylobacterom, salmonellom ili clostridium perfringensom. Kako biste se zaštitili, CDC savetuje kuvanje mesa na visokoj, bezbednoj temperaturi.

Povrće i voće

Sveže voće i povrće bitan su deo zdrave ishrane, ali su takođe glavni izvor trovanja hranom, posebno kada su neoprani. Poljoprivredni proizvodi odgovorni su za gotovo polovinu svih bolesti izazvanih hranom, obično uzrokovanih norovirusom. Kako biste se zaštitili, povrće i voće je najsigurnije kada se opere i zatim kuva. 

Sokovi

Većina sokova je pasterizovana kako bi se ubile štetne bakterije. Međutim, neki sokovi prodaju se nepasterizovani, što može dovesti do trovanja hranom. Preporučuje se konzumaciju pasterizovanih sokova.

Mleko

Nepasterizovano mleko i mlečni proizvodi mogu nositi rizike, iako neki tvrde da su korisni za zdravlje. CDC upozorava da konzumacija sirovog mleka može izložiti ljude bakterijama poput campylobactera, cryptosporidiuma, E. coli, listerije, brucelle i salmonele. Odabir pasterizovanog mleka i mlečnih proizvoda najsigurniji je način uživanja u mleku.

Sir

Meki sirevi od nepasterizovanog mleka, kao što su bri, kamember i plavi sirevi, takođe su rizični zbog mogućnosti kontaminacije listerijom. Savetuje se odabir tvrdih sireva ili sireva označenih kao "napravljeni od pasterizovanog mleka".

Jaja

Sirova i nedovoljno kuvana jaja mogu biti kontaminirana salmonelom. Savetuje se kuvanje jaja dok žumance i belance ne postanu čvrsti.Plodovi mora

Sirova ili nedovoljno kuvana riba i školjke takođe mogu biti opasne. Ribu treba pripremati na bar 65 stepeni, dok školjke treba kuvati dok se ne otvore ili dok meso ne postane belo.

Brašno

Sirovo brašno može biti kontaminisano klicama poput E. coli i salmonele. Preporučuje se  konzumacija hrane napravljene od brašna samo ako je pravilno kuvana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati