Zdravlje

Direktno.rs

24. 05. 2024. 13:05 0

Osobine koje deca nasleđuju ISKLJUČIVO od majke

Većina ljudskih osobina su poligenske, što znači da su određene kombinacijom nekoliko gena oba roditelja. Na primer, postoji najmanje 700 sekvenci u genetskom kodu koje mogu da utiču na visinu.

Slično, vaša koža, boja kose i boja očiju zasnivaju se na mešavini gena - što objašnjava zašto naše oči imaju tako širok spektar boja. Iako se većina nasleđenih gena prenosi od oba roditelja, neke osobine su direktno povezane s majkom, od određenih genetskih bolesti do boje kose i očiju.

Znaci starenja

Kako starite, vaše lice počinje da pokazuje znake - neravnine, bore na čelu, bore od smeha. Verovatno biste mogli da zahvalite majci na tome na koji način se znaci starenja kod vas pojavljuju. Konkretno, mitohondrije majke doprinose procesu starenja. Prema istraživačima Instituta Karolinska i Instituta za biologiju i starenje "Maks Plank", dete će naslediti DNK majke, uključujući i neku mitohondrijalnu bolest ili disfunkciju.

Inteligencija

Iako ne postoji jedinstveni "gen za inteligenciju", jedan od faktora koji doprinose oštrom intelektu deteta potiče iz DNK majke. Sve je više istraživanja koja pokazuju majčinu ulogu u inteligenciji njene dece. Jedno zanimljivo istraživanje koje podržava ovu teoriju sprovelo je Veće za medicinska istraživanja u Škotskoj. U okviru studije, svake godine su intervjuisani učenici (starosti od 14 do 22 godine). Istraživači su otkrili da je najbolji pokazatelj detetove inteligencije majčin količnik inteligencije. U proseku, količnik inteligencije učesnika odstupao je samo 15 bodova od rezultata njihovih majki.

Mentalno zdravlje i poremećaji

Nisu samo fizičke osobine i karakteristike ponašanja predmet nasleđivanja, već i psihičke i emocionalne karakteristike. Iako spoljne okolnosti igraju ulogu u razvoju poremećaja raspoloženja, stanja i bolesti, one deluju u skladu s genetskim predispozicijama - ne uvek isključivo od majke, ali istraživanja ukazuju da je to češće nego što smo mislili. Studija iz 2016. otkrila je povezanost između depresije kod majki i njihovih ćerki u analizi 35 porodica. Zanimljivo je da su takođe otkrili da se depresija ne prenosi sa očeva na ćerke ili očeva na sinove.

Stil spavanja

Daleko je verovatnije da će se obrasci spavanja, ponašanja, pa i njihovi poremećaji preneti na decu od majke, a ne od oca. To uključuje nesanicu i cikluse spavanja i buđenja. Jedna studija pokazuje da deca nasleđuju obrasce spavanja od majke.

Metabolizam

Održavanje zdrave telesne težine ima mnogo više veze sa zdravim načinom života nego s genetikom, ali to ne znači da geni vaše majke ne pomažu u sagorevanju viška energije. Suprotno ustaljenom mišljenju, masnoća je esencijalni izvor energije za održavanje našeg tela. Postoje tri vrste masti u našem telu: bela, smeđa i visceralna, dubinska. Smeđa mast posebno utiče na regulaciju telesne temperature u hladnom okruženju i na metabolizam energije. Ovo je u suprotnosti s belim masnim ćelijama, koje rastu od viška energije (kalorija). Istraživači su otkrili da smeđe masno tkivo može da bude usmereno na borbu protiv gojaznosti. I ne samo to, otkrili su i da majke nose gen koji omogućava smeđoj masti da se bori protiv bele masti, koja se pripisuje očevim genima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati