Zdravlje

Direktno.rs

08. 01. 2024. 07:00 0

Šta leči NANA: Pomaže kod migrene, ali to nije sve

Da li ste znali ovo o menti, odnosno nani?

Terapeutska vrednost biljaka, kako u preventivi tako i u lečenju različitih poremećaja u organizmu, naširoko je poznata i priznata. Jedna od najupotrebljavanijih je svakako nana, poznata i kao menta ili pepermint, lekovita biljka koju odlikuje izrazito osvežavajuća, slatkasta aroma.

Bogata je eteričnim uljima zahvaljujći kojima se u fitoterapiji i aromatoerapiji najviše koristi za lečenje nervne napetosti, migrene kao i želudačnih i stomačnih problema.

Upotreba nane u vidu čaja ili tinkture preporučuje se kod nadimanja i gasova, grčeva, mučnine i povraćanja.

Za nanu, kao i za druge lekovite biljke važi pravilo da je potrebno redovno uzimanje kako bi se došlo do željenih rezultata. Ipak, fitoterapueti upozoravaju da u lečenju biljkama ne treba preterivati sa količinima.

Piti dve, tri litre čaja je prema njihovim rečima potpuno nepromišljeno, jer složena organska jedinjenja u biljkama mogu delovati i neočekivano snažno i štetno po zdravlje. Zbog toga je važno poštovati ograničenja kao i sugestije stručnjaka o preporučenim količinama u  terapeutske svrhe.

Etrično ulje nane koristi se i u masaži jer stimuliše krvotok i oslobađa bolova u zglobovima i mišićima. Dobar je lek protiv uboda insekta, a često se koristi i za inhalaciju.

Nana je i dobar izvor raznih minerala, na prvom mestu kalijuma, zatim, kalcijuma, gvozđa i magnezijuma. Može se pohvaliti i obiljem vitamina poput vitamina C, E, K, B6, A i beta karotena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati