Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

13. 11. 2023. 07:00 0

Vodič Leonarda da Vinčija za zdravu ishranu i danas je hit

Leonardo da Vinči jedan je od najslavnijih umova italijanske renesanse. Njegov kreativni genije, tehnološka inventivnost i vizija savremeni su i danas, mnogo godina nakon što je napustio ovaj svet.

Iako najviše znamo o Da Vinčijevim izuzetnim umetničkim sposobnostima, te remek-delima poput “Mona Lize” i “Tajne večere”, ovaj čovek bio je naučnik, inženjer, matematičar, muzičar, vajar, astronom, arhitekta, zoolog, anatom… I, što je možda najveće iznenađenje – nutricionista.

Beleške Leonarda da Vinčija u spisima "Codex Atlanticus" i "Manuscript B" pokazuju da je on imao viziju javnog zdravlja koje zavisi od konteksta, s jasnom svešću o ulozi kvalitetne hrane, vazduha i vode u efikasnom programu zdravstvene zaštite. Te beleške pružaju praktične savete koji se odnose na ponašanje, zdravlje, ishranu i fizičku aktivnost, ali i na okruženje u kojem čovek živi.

Leonardo je bio svestan značaja javnog zdravlja u istoriji medicine i povezao je socijalno zdravlje sa životnim stilom i urbanističkim planiranjem. Shvatio je da su bolesti uzrokovane i neskladom elemenata u telu i da je ponekad funkcija medicine da uspostavi balans, uz svest da se ravnoteža između elemenata može postići zdravim načinom života, piše thelancet.com.

S tim u vezi, primećuje se podudarnost između njegovih beležaka i cilja održivog razvoja Ujedinjenih nacija (SDG – Sustainable Development Goal), koji se tiče dobrog zdravlja i blagostanja.

Leonardo predlaže skup pravila ponašanja za očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja koja su u velikoj meri poklapaju sa savetima koje bi svi lekari trebalo da daju.

- Ako želite da ostanete zdravi… ne jedite ako niste gladni; neka vaša večera bude lagana; dobro sažvaćite hranu; obrok treba da bude dobro pripremljen i jednostavan. Lekove treba izbegavati.

Dodatne napomene odnose se na higijenu u pogledu ishrane, kontrolu emocija, vreme za san noću i danju, te kako se na pravi način pije alkohol – pogledajte savete na kraju teksta.

Leonardo ne ograničava svoje higijenske sugestije na ličnu zdravstvenu negu, već ih proširuje na urbani dizajn. Na primer, u njegovom projektu idealnog grada postoje velike poprečne saobraćajnice i izlivni kanali okruženi manjim kanalima – osmišljeni i projektovani kako bi grad bio čist i provetren.

Leonardo je imao vizionarsku percepciju onoga što danas nazivamo široko rasprostranjenom medicinom – tj. javnim zdravljem, koje zavisi ne samo od izlečenja klasičnih patologija, već i od ekologije, socijalnih prilika, organizacije transporta, zagađenja i društvenih nejednakosti – a koje leži u osnovi zdravlja kao blagostanja.

Srodnost između Leonardovog mišljenja i ciljeva UN u okviru SDG 3 u vezi sa javnim zdravljem potvrđuje da je njegovo nasleđe važno za medicinsku humanistiku.

Da Vinči je bio zaintrigiran hranom i cenio je njen značaj, bio je opčinjen kuhinjskim spravama i inspirisao nekoliko aparata koje i danas koristimo, uključujući automatizovani uređaj za okretanje mesa na ražnju.

Pedantne sveske koje je Da Vinči vodio, a neke su sačuvane i danas, daju uvid u njegov odnos prema hrani, ishrani i kuhinji. Počeo je da piše sveske sa 37 godina i vodio ih je sve do smrti 37 kasnije. To su uglavnom nasumične misli, beleške i crteži, poput dnevnika.

Portal pbs.org prenosi savete za javno zdravlje iz jedne od njegovih beležnica:

- Ako želite da budete zdravi, pridržavajte se ovog režima.

Nemojte jesti kada nemate apetit i večerajte laganu hranu.

Žvaćite dobro, i šta god uneste u sebe trebalo bi da bude dobro kuvano i od jednostavnih sastojaka.

Uzimanje leka je loš savet.

Čuvajte se ljutnje i izbegavajte zagušljiv vazduh.

Ostanite da stojite neko vreme posle obroka.

Ne spavajte u podne.

Pomešajte vino s vodom, uzimajte ga pomalo, ali ne između obroka, niti na prazan stomak.

Ne odlažite posetu toaletu.

Ako vežbate, neka ne bude previše naporno.

Nemojte ležati sa stomakom nagore i glavom nadole.

Budite dobro pokriveni noću.

Odmorite glavu i budite vedri.

Ne budite bezobzirni i držite se ove dijete.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati