Zdravlje

Direktno.rs

03. 02. 2023. 15:17 4

Deset boljki koje spasava RAKIJA

- Popij malo rakije, biće ti bolje - rečenica je koju ste sigurno čuli barem jednom u životu. Dobra stara rakija na našim prostorima smatra se nacionalnim pićem, a priče o njenoj lekovitosti prenose se s kolena na koleno.

Šljivovica i loza su najpoznatije rakije, a kao što im samo ime kaže, nastaju od šljive i loze. Posebno su popularne razne travarice koje nastaju dodavanjem lekovitog bilja rakiji, te slatke rakije s dodatkom voća.

S obzirom na visok procenat alkohola u rakiji, s njenom konzumacijom ipak treba biti oprezan, ali mala i pravovremena količina brzo će zalečiti određene zdravstvene probleme.

Predstavljamo vam listu tegoba koje su naši stari decenijama uspešno lečili rakijom:

1. Bol u želucu

Pojeli ste težak i mastan obrok koji vam je prouzrokovao bol u želucu? Prst-dva šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.

2. Zubobolja

Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.

3. Grlobolja

Ako je grlobolja, tj. upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija s nekoliko kapi propolisa uspešno će dezinfikovati grlo. Takođe, pomoći će i topao biljni čaj s nekoliko kašikica rakije.

4. Bol u leđima

Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon nekoliko sati. Za tu namenu posebno se preporučuje komovica, rakija koja se pravo od ostatka grožđa nakon fermentacije, ali poslužiće vam i druge vrste.

5. Ukočen vrat

Baš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata takođe možete da sanirate rakijom na isti način.

6. Bolovi kod reumatskih bolesti

Među obolelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.

7. Otekline

Rakija dokazano hladi kožu, pa dobro deluje na otekline. Možete da je umasirate na otečeno područje ili na njega stavite oblogu. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može da nadraži kožu, stoga obloge kratko držite na otečenom delu tela.

8. Loša cirkulacija

Naše bake i deke često su nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju.

9. Urološki problemi

Rakija s peršunom je sjajan saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

10. Mučnina u vožnji

Naravno, ovde rakija pomaže samo punoletnim suvozačima jer vozači ne smeju da piju dok voze. Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče s mučninom prilikom vožnje, a rakija će rešiti i ovu tegobu

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati