Zdravlje

Direktno.rs

22. 08. 2022. 12:02 0

Sedenje razara zdravlje: Vodite računa

Istraživanja pokazuju da u proseku sedimo sedam sati dnevno. Neki ljudi sede i puno više od toga. Ovo vam verovatno zvuči kao mnogo, a dok sedite i ne primetite kako se sati zbrajaju. Čak sedite i dok idete na posao autom, doručkujete, ručate ili se opuštate na kraju dugog dana.

Osobe koje sede veći deo dana imaju veći rizik od srčanog udara, te se taj rizik često poredi s posledicama pušenja. Postoji i naziv za ovo stanje - bolest sedenja. Dugo sedenje ograničava kontrakcije mišića i doprinosi bolovima u donjem delu leđa, srčanim bolestima, dijabetesu, lošem holesterolu i povećanju telesne težine.Možda mislite da vas vaša svakodnevna rutina vežbanja oslobađa od štetnih posledica sedenja, ali zapravo, sedenje po celi dan može poništiti vaše vreme provedeno u teretani. Nedavno su istraživanja pokazala da oni koji redovno prave pauze od sedenja imaju tanji struk, niži indeks telesne mase i zdraviji nivo šećera u krvi.

Stajanje može biti izuzetno korisno u povećanju energije, sagorevanju kalorija, poboljšanju držanja i povećanju protoka krvi.

Pronađite aktivniju alternativu vašoj uobičajenoj rutini kako biste sagorevali kalorije, ubrzali metabolizam i sprečili debljanje. Redovno pravite pauze od sedenja, te ustanite i prošetajte pet minuta ili se istegnite. Hodajte dok razgovarate telefonom i šetajte kad god imate priliku.

Pravljenje ovih sitnih promena u vašem danu može vam biti korisno da poboljšate zdravlje. Stoga definitivno nemojte zanemariti loše posledice previše sedenja i pobrinite se da se redovno krećete kako biste pomogli svom telu i zdravlju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati