Zdravlje

09. 06. 2022. 09:02 0

5 razloga zašto treba da jedete trešnje

Fraza "dodati trešnju na vrh", pored metaforičnog, može imati i doslovno značenje, posebno kada su u pitanju zdravstvene blagodeti. Ovi mali rubincrveni plodovi slatko-kiselkastog ukusa ne samo da predstavljaju odličan dodatak tortama, kolačima i raznim pecivima, već su sami po sebi moćan izvor antioksidanata. U nastavku otkrijte pet razloga zašto obavezno treba da ih uvrstite u svoju ishranu.

1. Otklanjaju nesanicu

Ako imate problema sa spavanjem ili uzimate suplemente melatonina pre spavanja jer imate nesanicu, svakako bi trebalo da dodate trešnje u svoju ishranu. One sadrže melatonin i stoga prirodno podstiču zdrav i kvalitetan san.

2. Snižavaju holesterol

Istraživanja su pokazala da trešnje, a posebno sokovi i pića napravljeni od njih, blagotvorno snižavaju LDL holesterol, koji je najviše odgovoran za veći rizik od srčanog udara. Sok od trešanja može biti koristan i za čišćenje masne jetre, jer smanjuje trigliceride.
3. Regulišu krvni pritisak i sprečavaju dijabetes

Trešnje pomažu u regulisanju i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska i na taj način stabilizuju hipertenziju. Ovo voće, zbog svoje kiselosti, ima i nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva skokove insulina i na taj način sprečava dijabetes. Osim toga, trešnje su odličan izvor ugljenih hidrata za one koji već imaju dijabetes tipa II.

4. Smanjuju simptome artritisa i gihta

Trešnje imaju antiinflamatorna svojstva i mogu olakšati bol, a dobre su i za pacijente sa osteoporozom jer pružaju zaštitu od habanja ćelija. Međutim, ono što je još važnije jeste činjenica da ovo voće ublažava bolove koji se javljaju kao posledica artritisa i gihta.

5. Popravljaju raspoloženje

Istraživanja su pokazala da trešnje, posebno slatke, odlično poboljšavaju raspoloženje jer smanjuju nivo kortizola – hormona stresa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati