Zdravlje

Direktno.rs

15. 05. 2022. 12:25 0

9 najzdravijih namirnica: Štite od raznih bolesti

Superhrana je naziv za najzdravije namirnice na svetu koje bi trebalo jesti svakodnevno. Iako ne postoji stvarna definicija superhrane, obično su to namirnice koje se uspešno bore protiv različitih vrsta bolesti i sadrže važne nutrijente.

Naravno, neke namirnice su egzotične i zbog toga skupe, zato je važno pronaći one koje možete uklopiti u svakodnevicu, a da to može da podnese vaš novčanik.

Bobičasto voće

Sve vrste bobičastog voća su odličan izvor vlakana, koja većina ljudi ne unosi dovoljno. Vlakna održavaju probavni sistem, dobra su za srce, ali i za vašu liniju. Uz to, drže vas sitima. S obzirom na to da su sve vrste bobičastog voća zdrave, odaberite ono koje vam se najviše sviđa. Nažalost, sveže bobičasto voće obično ne možete pronaći zimi, ali ne brinite i smrznuto je i te kako zdravo.

Oko 100 grama malina sadrži oko šest grama vlakana, a uz to sadrže elaginsku kiselinu koja se pokazala moćnom u borbi protiv karcinoma. Ista količina borovnica sadrži duplo manje vlakana, ali je bogata antocijaninom, antioksidansom koji održava kognitivno zdravlje. Ako pak više volite jagode, slobodno posegnite za njima jer su bogate vitaminom C, nutrijentom koji sprečava brojne bolesti.

Isto tako, preporučuje se da bobičasto voće konzumirate u večernjim satima jer vam može pomoći da smanjite ukupan fizički stres i olakšate san.

Jaja

Obiluju visoko kvalitetnim proteinima i sadrže obilje vitamina i minerala, poput vitamina A, D, vitamina B grupe i folata. Jedno jaje sadrži oko 70 kalorija i šest grama proteina. Uz to, žumance sadrži lutein i zeaksantin, dva antioksidansa koja pomažu u održavanju zdravlja očiju.

Ne samo to, istraživanja povezuju s lutein i zeaksantin sa smanjenim rizikom od degeneracije makule (žute mrlje u oku). Ovo stanje je povezano s godinama i vodeći je uzrok slepila kod osoba starijih od 50 godina.

Isto tako, lutein može zaštititi vašu kožu od UV oštećenja.

Zdravi načini pripreme jaja su:

poširano jaje
kuvano jaje
kajgana, ali pržena na minimalnoj količini zdravog ulja, poput maslinovog
jaje na oko takođe pečeno na vrlo maloj količini zdrave masti, poput maslinovog ulja
Brokula

Zob

Ova namirnica je postala sinonim za zdravi doručak. Konzumacijom zobenih pahuljica unosimo vlakna, a ona su dobra za naša creva, struk, ali i osećaj sitosti. Uz to, zob je celovita žitarica i ne sadrži dodate šećere.

Ako se i vi borite s kilogramima i nikako ne uspevate u nameri da smršate - neka vaš izbor bude. Zob sadrži nizak udio masti, visok udio vlakana i redovnom konzumacijom može pomoći u borbi protiv suvišnih kilograma, ali i protiv povišenog holesterola i dijabetesa.

Spanać

Naravno da će se na popisu najzdravijih namirnica naći i spanać. Neki stručnjaci ga smatraju i najzdravijom namirnicom na svetu.

Studije su pokazale da konzumacijom zelenog povrća, poput spanaća, možete izgubiti kilograme, smanjiti rizik od dijabetesa, održati zdravlje mozga i sprečiti razne vrste karcinoma.

Čaj

Studije su nebrojeno puta pokazale da redovnom konzumacijom čaja, možete smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti, dijabetesa i nekih vrsta karcinoma. Uz to, čaj održava oralno zdravlje čineći zube i desni zdravijima.

Zašto? Čajevi su bogati antioksidansima koji se nazivaju flavonoidi. Bez obzira na to koji čaj odaberete, važno je piti ga svježe pripremljenog.

Orašasti plodovi

National Geographic je napravio veliko istraživanje o stanovnicima Plavih zona (područja s najdugovečnijim ljudima) i uočili su važnost orašastih plodova, posebno u Loma Lindi. Stanovnici Loma Linde koji su svakodnevno jeli orašaste plodove imali su duži životni vek, niže nivoe holesterola, manje upala i niži krvni pritisak nego oni koji nisu jeli orašaste plodove toliko često.

Rezultati naučnih istraživanja povezuju često konzumiranje orašastih plodova sa smanjenom učestalošću nekih hroničnih bolesti.

Narandže

Ovo je zaista potcenjeno voće, iako ga često pijemo u obliku soka. Narandže su odličan izvor važnog vitamina C. Na primer, samo jedan velika narandža sadrži dnevnu dozu preporučenog unosa vitamina C. Treba li šta više dodati?

Zašto piti sok od naranče? Osim što ima protivupalna svojstva, redovno ispijanje soka od narandže povezano je i s nižim nivoom takozvanog lošeg holesterola (LDL) kako je pokazalo istraživanje brazilskih naučnika.

Jogurt

Ovaj mlečni proizvod sadrži probiotike ili "dobre bakterije" koje održavaju zdravlje creva. Isto tako, jogurt je bogat kalcijumom. Uz to sadrži fosfor, kalijum, cink, riboflavin, vitamin B12 i protein.

Jedno istraživanje pokazalo je da se osobama koje pojedu pet ili više porcija jogurta sedmično smanjuje mogućnost za probleme s visokim krvnim pritiskom.

Isto tako, običan jogurt je savršen izbor za međuobrok jer sadrži samo 100 kalorija. Što znači da vam može pomoći u gubitku kilograma.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati