Zdravlje

Direktno.rs

28. 05. 2021. 17:24 0

Devet delova tela koji prvi stare

Starenje se ne može sprečiti, ali ga mnogi uspešno usporavaju zahvaljujući kvalitetnoj nezi delova tela koji prvo otkrivaju koliko stvarno imate godina.

Svi naši organi vremenom pokazuju znake starenja, a među prvima je naš najveći organ - koža. Prvi će pokazati protok vremena, iako drugi delovi tela mogu da sakriju nagomilane godine, piše "Healthy guide".

1. Ruke

Ako ste žena, na vašim rukama će se pojaviti najuočljiviji znaci starenja. Prema dermatološkim studijama, gubitak elastičnosti kože i volumena na određenim delovima ruku mogu biti uzrokovane hormonalnim promenama. Kao rezultat ovih promena, koža počinje da izgleda opušteno i vene iskaču u prvi plan.

Nešto što možete učiniti da usporite starenje ruku je da nosite rukavice ili koristite kremu za sunčanje na rukama. Briga o rukama, stalno vlaženje i zaštita od izlaganja suncu učiniće da izgledaju mlađe.

2. Čelo

Bore se prvo vide na čelu, pa je zato i ono poznato kao "ogledalo" vaših godina.

Ove bore nastaju kada izražavate emocije i ostavljata tragove koji pokazuju znake starenja. Da biste umanjili efekte bora na licu, potrebno je da koristite proizvode koji sadrže retinol jer povećavaju kolagen, smanjuje bore i uklanja mrtvu kožu. Kao rezultat, koža na vašem licu uvek će izgledati mekše i svetlije.

3. Oči

Koža oko očiju je relativno tanka i stvara bore prilikom smejanja. Lako se može ošteti, pa samim tim menju prvima pokazuje znake starenja.

Da biste usporili starenje kože na tom delu tela, redovno nanosite kremu za sunčanje i nosite naočare za sunce koje blokiraju efekat UV zračenja.

4. Vrat

Možda ste se koncentrisali samo na sprečavanje bora na licu i zaboravili na vrat, što je velika greška. Naime, na vratu će se pojaviti prvi znaci starenja. Iako možete sprečiti oštećenje kože redovnim nanošenjem kreme za sunčanje, to neće pomoći u uklanjanju svih znakova starenja.

Kako starite u predelu brade i na dnu vrata, sve će više biti viška kože jer će gubiti elastičnost i zapreminu. Ovaj problem možete prevazići tretmanima dermatologa koji će preporučiti injekcije botoksa, kreme koje sadrže retinol i druge estetske postupke.5. Usta

Posle bora na čelu i vratu, vaša starost će se takođe pokazati i oko vaših usta. Kako koža stari, stvaraju se bore koje će prvenstveno nastati jer pijete previše tečnosti na slamčici ili iz flaše.

6. Grudi

Ako često nosite dekolte, starenja će se među prvima pojaviti na ovom području, posebno zbog uticaja ultraljubičastog zračenja. Na grudima će se pojaviti mrlje ili gubitak pigmentacije i primetićete istaknutije krvne sudove.

Ako ovo želite da izbegnete, nosite odeću koja pokriva to područje i redovno nanosite kremu za sunčanje. Najbolje je da kremu nanesete pre oblačenja kako biste ostavili vreme da je koža dobro upije.

7. Laktovi

Laktovi su uglavnom sačinjeni od kostiju i nemaju mišiće ili masnoće da im daje volumen. Koristite ih dok se naginjete i na taj način su pod pritiskom, i to je razlog zašto će se tamo razviti duboke bore.

Ove znake starenja drugi će lako primetiti. Da biste sprečili njihovo prevremeno stvaranje, koristite hidratantne kreme koje sadrže kiselinu za podmlađivanje kože.

8. Kolena

Kao i kod laktova, prvi znaci starenja prvo će se razviti na kolenima, a koža će se vremenom opustiti. To je područje sa puno kostiju i ligamenata, a malo mišića i masti. Zato će se koža brzo opustiti i biti puna bora. Problem ćete rešiti redovnim nanošenjem hidratantnih losiona koji će kožu izgladiti i dati joj novi život.

9. Kosa

Godine će se prvo pokazati na kosi jer će izbiti pigment i posiveće.

Svi imamo sede, jer telo prestaje da proizvodi pigmentne ćelije u srednjem dobu. Nekim ljudima će se prva seda pojaviti u tridesetim godinama, ali najčešće je to nasledno stanje i to je prevremena seda kosa.

Većini, prve sede se pojavljuju u pedesetim. Postoji veza između unosa vitamina B i pojave sede kose.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati