Muzika

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

08. 02. 2022. 17:02 1

Čola je "dao" glas legendarnom Vučku na OI

Na današnji dan, pre 38 godina, otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Trajale su od 8. do 19. februara 1984. godine, a njima je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja. Olimpijski plamen na stadionu Koševo zapalila je klizačica Sanda Dubravčić, maskota je bio vuk Vučko, a Zdravko Čolić sinhronizovao je glas Vučka u špicama i otpevao čuveno "Sarajevo".

U jednom od intervjua, Čola se prisetio kako je pozajmio glas jednom od simbolu Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

- To mi je jedna od lepših uspomena, od koje je prošlo više od tri decenije. Kada je počela Olimpijada, kompozitor Nikola Borota me je pozvao i rekao da bi trebalo neko ko će pozajmiti glas špici, kada maskota Vučko skija po planinama - rekao je Čola u jednom intervjuu.

Čola navodi da je pesma za Zimske olimpijske igra nastala spontano i na početku se nije znalo šta bi Vučko pevao dok skija.

- Uzeo sam gitaru, prebirao po akordima i onda je Nikola predložio: "Pa, šta bi moglo drugo nego da peva "Saaaraaajevooo, Saaaraaajevooo" i da malo vuče na sevdalinku - rekao je Zdravko Ćolić.

Podsetimo se kako je Čola pozajmio glas Vučku:

Inače, Igre su obeležili Džejn Torvil i Kristofer Din, koji su zahvaljujući izvedbi "Bolera" postali prvi i do sada jedini par u istoriji koji je dobio savršen skor u umetničkom klizanju na Olimpijskim igrama.

Najuspešnije države bile su tadašnja Istočna Nemačka (9 zlatnih, 9 srebrenih i 6 bronzanih medalja) i SSSR (6 zlatnih, 10 srebrenih i 9 bronzanih medalja).

Organizacija ZOI koštala je 142,6 miliona dolara, a polovina prihoda bila je ostvarena od prodaje prava na TV prenos. Skijaš Jure Franko osvojio srebro u veleslalomu i na taj način Jugoslaviji doneo prvu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u istoriji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati