Muzika

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

10. 12. 2021. 10:17 0

Oduševili: Električni orgazam proslavio 40. rođendan

Posle skoro dve godine odlaganja, "Električni orgazam" je sinoć konačno održao veliki koncert u Kombank dvorani. Čuvena beogradska rok grupa u rasprodatoj hali pred oduševljenom publikom je imala trostruko slavlje: 41 godina benda, 40 godina od prvog albuma istog naziva - "Električni orgazam" (1981) i neprolazne veličine novotalasnog albuma "Paket aranžman" (1981) sa "Idolima" i "Šarlom akrobatom".

"Ovo je definitivno ispao najduže čekani koncert "Električnog orgazma" u celoj karijeri, od strane benda i od strane publike, tako da smo k'o zapete puške i jedva čekamo da se popnemo na scenu i da počne koncert. Obavili smo probe s gostima i to zvuči odlično, a juče su nam javili i da je koncert rasprodat", rekao je pred koncert Srđan Gojković Gile u razgovoru za domaće medije.

Gile je izdvojio i nekoliko najupečatljivijih događaja u proteklih četrdeset godina "Električnog orgazma": snimanje "Paket Aranžmana", "Distorzije", prva turneja po Poljskoj, prva u Americi i naravno, koncert sa Roling Stonsima.

Sinoć, kao kratak uvod u rok koncert, na pozornicu je izašla gošća Dubravka Duca Marković, istaknuta muzička novinarka i TV voditeljka.

"Beskrajno mi je drago što vas je ovoliko večeras da uživamo u muzici koja je obeležila naše i vaše odrastanje. Ovoliko puno nas je bilo na istom prostoru Doma sindikata davno pre 40 godina na jednom drugom koncertu kada je nastao ovaj bend koji slušamo večeras", rekla je Duca Marković,

Ona je aludirala na koncert makedonske grupe "Leb i sol" tog 13. januara 1980, kada su mladi članovi budućeg benda, odlučili u kafani "Mornar" da osnuju svoj bend, a ostalo je istorija.

Na binu su potom izašli slavljenici i frontmen Srđan Gojković Gile se obratio publici.

"Braćo i sestre, dobro veče. Evo dočekasmo konačno i ovaj koncert, malo je potrajalo. Važno je da smo svi tu", podsetio je Gile između redova na agoniju od četiri ili pet odlaganja ovog koncerta od proleća 2020, sve do ove uspešne muzičke noći.

Krenuli su svi veoma raspoloženo i dinamično sa velikim hitom "Bejbe ti nisi tu" upravo sa albuma "Braćo i sestre" (1987), kako Gile redovno zove svoju publiku i fanove.

Onda su nastavili u istom tonu sa numerom "(Hajde Bejbe) Daj da vidim sad" sa albuma veoma autentičnog i poetičnog naziva "Letim, sanjam, dišem" (1988), kome će se vratiti kasnije.

Kultni album "Distorzija" (1986) je došao do izražaja sa neprevaziđenim rok himnama kao što je "Kapetan Esid", kada je nastala pometnja u sali: usijali su se mobilni telefoni, svi su disali kao jedan i uživalu u pesmi svoje mladosti.

Proslava rođendana ne sme da prođe bez specijalnih gostiju, a 40 godina nije mala stvar ni najmanje.

Prve kolege koje su podelile binu sa Giletom, Ljubom i ostalim iz ekipe bili su muzički i bračni par Romana i Bojan Slačala iz veoma uspešne alternativne rok grupe originalnog naziva "Artan Lili".

"Seks, droga, nasilje i strah" bila je njihova pesma u duetu sa bendom, kao primenjena muzika za odličan film od pre 30 godina - "Crni bombarder" (1991) Darka Bajića, koju je Gile stvarao sa pokojnim Vladom Divljanom.

Do kraja koncerta ekipa je uglavnom slavila 40 i kusur leta sa svojim dragim gostima, te je tako uskočio gitarista Ljubomir Jovanović Jovec.

Jovec je bio jedan od osnivača u prvom periodu benda (1980-1984), i ove večeri je učestvovao u izvođenju pank stila pesme "Nebo" sa prvog albuma, koju uvek sjajno peva Ljuba.

Zatim je Gile najavio Žiku i Draga Jelića iz YU grupe.

Uz slavljenike, veterani rokenrola u duetu su svirali i pevali "Igra rokenrol cela Jugoslavija", što je na neki način bio vrhunac koncerta zbog neverovatne euforije koja nije prestajala.

Žika je čestitao bendu četiri decenije postojanja, i dodao da je ova pesma toliko sjajna, "da bi lako postala svetski hit da živimo u drugoj zemlji" i da im je žao što oni kao bend nisu snimili takvu numeru, te im je drago da su je barem svirali večeras.

Gitarista i izvrsni muzičar Nebojša Antonijević Anton, iz rok sastava "Partibrejkers" gostovao je na hitu "Kako bubanj kaže".

Ponovo "Artan Lili" - Romana i Bojan sa neprolaznom kompozicijom "Svečane bele košulje", napisanu takođe za film "Crni bombarder". Uvek snažna pesma u duetu Gileta i muzičkog para publiku je gotovo ostavila bez daha. Time je slavljenički koncert od puna dva sata okončan.

Ovo je bio jedan od najuspešnijih nastupa benda u prestonici gde su okupili definitivno najviše publike na solo koncertu, budući da su najviše gostovali u manjem prostoru Doma omladine.

Danas, 10. decembra, izlaze i dva raritetna izdanja albuma - "Muzika za film TV i muzej" (kompilacija primenjene muzike koju je Gile komponovao) i "Živo i akustično" (album koji je snimljen tokom serije akustičnih koncerata).

O koncertu iz 1996, zabeleženom na albumu "Živo i akustično" Gile je jednom prilikom rekao:

- Ja jako volim taj album, baš zato što je akustičan, i samim tim netipičan za "Električni orgazam". Godinama nas fanovi pitaju kad će opet biti dostupan, sa obzirom na to da je prošlo 25 godina od kad je izdat, i evo, konačno se pojavljuje i zvuči bolje nego ikad, jer je rađen novi remaster zvuka. Meni je lično taj koncert veoma drag i zato što je Margita Stefanović tad bila pridruženi član banda. EKV već nije postojao i mislim da je njoj jako prijalo da bude deo nekog benda, makar i na kratko. I mislim da se to i čuje u njenom sviranju, ona je baš doprinela da zvuk benda dobije neki novi senzibilitet.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati