Muzika

Direktno.rs

11. 02. 2021. 20:27 2

"Mislili smo da rata neće biti, bili smo naivni"

Sead Zele Lipovača, gitarista legendarne grupe "Divlje jagode" osvrnuo se na nesvakidašnji uspeh pesme "Jedina moja", saradnju sa Džibonijem, ali i rat za koji je verovao da se neće desiti.

Grupa "Divlje jagode" je već sa prvim singlom ostavrila neverovatan uspeh. Međutim, kada je objavljena, pesma "Jedina moja" naišla je na "prepreke". O ovome je u intervjuu za Nedeljnik govorio Sead Zele Lipovača.

- Zahvaljujući tadašnjem genijalnom muzičkom uredniku iz diskografske kuće Jugoton, pesma se našla na B strani single, jer je on smatrao da se na A stranu single mora staviti brža pesma, kakva god ona bila. Moja primedba i molba da "Jedina moja" treba biti na A strani odbijena je sa objašnjenjem da sam mlad i neiskusan i da još treba da učim. Kako su radio-stanice skoro isključivo uvek vrtele A stranu bilo kojeg single, desilo se to da prvih par godina uz neke izuzetke pesme uopšte nije bilo na radiju. Ali kako "sreća prati hrabre", i kako je bilo skoro nemoguće da takva pesma ne nađe pravi put, "Jedina moja" se počela puštati u disko klubovima, svirati na raznim feštama i vrteti u hiljadama džuboksa širom bivše Jugoslavije. Nakon 40 i više godina "Jedina moja" nikako da prođe. Naprotiv, svaka nova generacija je sluša i prihvata kao da je deo njihovog odrastanja - prisetio se on.Sead je prokomentarisao i saradnju sa Džibonijem koja se, kako sad kaže, na njegovu žalost završila.

- Nakon što je Tifa napustio bend, ja sam se u više navrata našao sa Džibonijem u Splitu i Zagrebu, da bi nakon dogovora i obostrane želje da radimo zajedno ondošao kod mene u Sarajevo krajem ’88. godine, gde smo skoro dva meseca radili na pesmama za novi album. Nakon što smo snimili nekoliko pesama i nakon što ih je Džiboni otpevao, pokazalo se da to nije ono što smo očekivali i on i ja - ispričao je Lipovača i dodao:- Mislim da me je moj perfekcionizam odveo u potpuno krivom smeru, tako da smo prekinuli snimanje i bez puno reči svako je krenuo svojim putem. Previše sam bio kritičan, i godinama nakon toga sam razmišljao da li sam možda mogao napraviti drugačije. Danas verujem da sam napravio grešku, i da je album trebalo snimiti do kraja.

Muzičar se osvrnuo i na nezaobilaznu temu - rat na prostoru bivše Jugoslavije.

- Velika većina mojih prijatelja i poznanika je verovala da rata neće biti. Kako sam nepopravljivi optimista i uvek gledam svetliju stranu bilo koje situacije, i ja sam verovao da do rata neće doći, odnosno mislio sam da će UN ili Amerika sprečiti da dođe do raspada Jugoslavije. Nakon što je rat ipak stigao u Hrvatsku, mnogi su naivno, a među njima i ja, verovali da se neće preseliti u Sarajevo, odnosno u Bosnu i Hercegovinu. Naravno da smo bili naivni i slepi, jer je sve što se događalo početkom '92. govorilo da je to neizbežno. Kako god bilo, najgora stvar što se u životu jedne normalne osobe može desiti je rat - zaključio je.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati