Film i TV

Direktno.rs [ Izvor: Večernje novosti ]

06. 04. 2020. 18:57 0

"Nisam kukavica, pronađem smisao života!"

Najstarija srpska glumica, Branka Veselinović, ne predaje se ni u 102. godini: stoički podnosi dane samoće i izolacije prelistavajući u mislima uspomene iz svog bogatog i plemenitog života.

Poslednja iz redova osnivača Jugoslovenskog dramskog pozorišta, stupila je prvi put na scenu davne 1938. godine – u predstavi "Karlova tetka" Narodnog pozorišta Dunavske banovine u Novom Sadu.

Sa suprugom Mlađom osnovala je Fond za pomoć invalidnoj deci, od njihovog novca već godinama nagrađuje se i najbolji glumac u sezoni JDP. Svojevremeno je napisala "Knjigu o dobroti". Tako bi se i ceo njen život mogao nazvati: već po završetku Drugog svetskog rata hitala je u bolnice da poseti tuberkulozne, zabavljala napuštenu decu, obilazila staračke domove, invalide, ranjenike iz devedesetih – sve one zaboravljene, skrajnute, nesrećne, kojima je bila potrebna topla reč.

Kako provodi ove teške dane, da li je i za nju ostalo nečije dobrote?

– Hrabra sam ja, znate. Pišem, malo slikam. Juče sam se sunčala u bašti, bilo je toplo. Danas nisam htela, nije vrućina. Obučem moj kostimić, sednem i sunčam se. Šta da vam kažem, zdrava sam, a to je najvažnije – kao i uvek skromna je i zadovoljna Branka Veselinović.

– Lepo otvorim televizor, nešto čitam. Pronađem smisao života. Takva sam oduvek bila, nisam kukavica. Ja imam uvek mleka, neki slatkiš ako zatreba. Provodim vreme u kuhinji više slikajući nego kuvajući. Nisam gladna, malo jedem. Negujem cveće na prozoru, radujem se proleću. Zadovoljna sam, pomalo i vežbam svaki dan. To mora! Bez vežbe nema jutra.

Na pitanje da li su vedrina i dobrota, mir sa sobom i drugima, "urođeni dar", Branka kaže:

– Nešto sam naučila, ali je važnije ono što sam nasledila od roditelja. Da nikad, ni u jednoj situaciji, ne smem da budem očajnik! Toliko je bilo ratova koje smo preživeli, kriza, svega i svačega. Danas mi je dovoljno da budem zadovoljna što mogu da izađem na vazduh i prošetam oko kuće. Učila sam se plemenitosti i od mojih prijatelja, Desanke Maksimović, Dese Dugalić, Marije Crnobori. Godinama sam "visila" na Sajmu prikupljajući pomoć potrebitim. Onda neko dođe i kaže: "Vi ste velika glumica?". Ma koja velika? Nema tu velikih, veliki su samo humani ljudi – skromno je zaključila Branka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati