Zabava

Direktno.rs

16. 02. 2023. 21:06 0

Porodica Brusa Vilisa: Bolest je napredovala

Slavni glumac Brus Vilis objavio je u martu 2022. godine da završava karijeru zbog bolesti. Sada se njegova porodica obratila javnosti sa lošim vestima, budući da je saopšeno da je "bolest Brusa Vilisa napredovala"

Njemu je dijagnostikovana afazija, što znači nemogućnost da se kaže ono što se hoće reći. Drugim rečima, osoba sa afazijom ne može više da se koristi jezikom kao pre bolesti.

Osim jezičkog poremećaja, u afaziji se pojavljuju i problemi sa svesnim delovanjem, doživljavanjem sredine koncentracijom, preduzimanjem inicijative i pamćenjem. Osobe s afazijom više ne mogu da obavljaju dve stvari u isto vreme.

Glumcu je porodica velika podrška u ovoj borbi, kao i njegova bivša supruga Demi Mur, sa kojom je u odličnim odnosima.

Ipak, porodica je sada saopštila da je Vilisova bolest napredovala.

- Naša porodica želi da počne izražavanjem najdublje zahvalnosti za neverovatnu ljubav, podršku i divne reči koje ste nam uputili otkad smo saopštili Brusovu dijagnozu. U tom duhu, želeli smo da vam saopštimo najnovije informacije o našem voljenom mužu, ocu i prijatelju jer sada imamo dublje razumevanje onoga što in doživljava - stoji na početku saopštenja.

- Otkako smo na proleće 2022. godine objavili da Brus ima afaziju, njegovo stanje je napredovalo i sada imamo konkretniju dijagnozu: frontotemporalna demencija (poznata kao FTD). Nažalost, izazovi u komunikaciji su samo jedan od simptoma bolesti sa kojom se Brus suočava. Iako je ovo bolno, olakšanje je to što konačno imamo dijagnozu - piše dalje u izjavi.

- FTD je okrutna bolest za koju mnogi od nas nikada nisu čuli i može pogoditi bilo koga. Za osobe mlađe od 60 godina, FTD je najčešći oblik demencije, a pošto postavljanje dijagnoze može potrajati godinama, FTD je verovatno mnogo rasprostranjeniji nego što znamo. Danas ne postoje tretmani za ovu bolest, što je realnost za koju se nadamo da će se promeniti u godinama koje su pred nama. Kako Brusovo stanje napreduje, nadamo se da se pažnja medija može usmeriti na rasvetljavanje ove bolesti za koju je potrebno mnogo više svesti i istraživanja.

- Brus je oduvek verovao u korišćenje svog glasa u svetu da bi pomogao drugima i da bi podigao svest o važnim pitanjima i javno i privatno. U našim srcima znamo da bi - kada bi mogao danas - želeo da odgovori tako što će skrenuti globalnu pažnju i povezati se sa onima koji se takođe suočavaju sa ovom iscrpljujućom bolešću i kako ona utiče na tolike pojedince i njihove porodice. Naša je samo jedna porodica sa voljenom osobom koja pati od FTD-a, i ohrabrujemo druge koji se suočavaju s tim da potraže mnoštvo informacija i podrške dostupnih preko AFTD-a (@theaftd, theaftd.org). A za one od vas koji su imali dovoljno sreće da nemaju nikakvog ličnog iskustva sa FTD-om, nadamo se da ćete odvojiti vreme da saznate više o tome i da ćete podržati misiju AFTD-a na bilo koji način.

- Brus je uvek pronalazio radost u životu - i pomagao je svima koje poznaje da učine isto. To je značilo da svet vidi kako taj osećaj brige odjekuje njemu i svima nama. Tako smo dirnuti ljubavlju koju ste svi delili prema našem dragom mužu, ocu i prijatelju tokom ovog teškog vremena. Vaše kontinuirano saosećanje, razumevanje i poštovanje omogućiće nam da pomognemo Brusu da živi što ispunjenijim životom - stoji u saopštenju koje potpisuju Ema, Demi, Rumer, Skaut, Talula, Mejbel i Evelin.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati