Zabava

Direktno.rs

20. 12. 2022. 06:00 2

Omiljena glumica želela u grob s kartama

Pored supruga, velika ljubav su joj bile karte i šah. Semka Sokolović Bertok rođena je u Sarajevu, a njena porodica Sokolovića vodi poreklo od čuvenog Mehmed-paše Sokolovića, te joj je i deda bio beg.

Imala je samo tri godine kada joj je preminuo otac Rasim, inače finansijski inspektor. Ubrzo po završetku gimnazije je iz rodnog Sarajeva otišla u Zagreb, gde je upisala akademiju.

Po završetku studiranja postala je član Zagrebačkog dramskog teatra, a njene uloge su se samo nizale. Nakon uloga u filmovima "Službeni položaj", "Druga strana medalje", "Protest"… usledio je film Gorana Markovića "Majstori majstori" po kome je i danas mnogi pamte.

Njene veštine u šahu, koje je pokazala još u detinjstvu, pokazale su se kao sudbonosne za upoznavanje sa Goranom Markovićem.

- Semku sam izvukao iz anonimnosti. Godinu dana pre početka snimanja bio sam u Dubrovniku na letovanju i igrali smo preferans. Ona je došla i sve nam pare uzela. Posle sam shvatio da je Semka šahovski majstor i kockar. Na kraju sam saznao da je i glumica i doveo je na film - ispričao je Marković.

Bila je jedna od najpopularnijih jugoslovenskih glumica osamdesetih godina, a našoj publici je poznata ulogama u serijama "Bolji život" i "Velo misto", kao i filmovima "Variola vera", "Hajde da se volimo", "U raljama života"…

Iako je muslimanka, koja je život provela u Hrvatskoj, nakon raspada Jugoslavije nastavila je da glumi u svim državama u regionu. Ipak, cenjena glumica nije pozvana na proslavu 50 godina Dramskog kazališta Gavella, gde je provela ceo radni vek.

Preminula je 2008. godine nakon moždanog udara u Zagrebu.

Zbog velike ljubavi prema kartma često je pred smrt isticala i kako želi da bude sahranjena sa špilom karata u rukama. Bila je udata za novinara i šahovskog velemajstora Marija Bertoka. Samo pet meseci pošto je Semka umrla, Mario je pronađen nakon što se utopio u jezeru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati