Zabava

02. 09. 2022. 14:54 0

Selma Hajek puni 56: Ovako je osvojila Holivud

Selma Hajek je jedna od najuspešnijih filmskih zvezda iz Latinske Amerike. Glumica, producentkinja i rediteljka poznata je po svom talentu i ukusu za odabir širokog spektra projekata. Ćerka biznismena i operskog pevača, Hajek je rođena 2. septembra 1966. u priobalnom gradu u Verakruzu u Meksiku.

Od svojih početaka u meksičkoj telenoveli do njenih najnovijih uloga glumica nominovana za Oskara iznova i iznova je dokazivala svoj talenat pred kamerom i iza nje.​

Posle telenovela ozbiljna ostvarenja

Selma Hajek imala je samo 22 godine kada ju je meksički medijski gigant "Televisa" izabrao za glavnu ulogu u popularnoj telenoveli "Tereza" ​​iz 1989. godine. Serija je trajala dve godine (125 epizoda), a njen talenat učinio ju je zvezdom u Meksiku. Iako govori samo španski, dve godine kasnije Hajek se preselila u Los Anđeles u potrazi za slavom. Pohađala je časove engleskog i glume, a ubrzo je počela da dobija uloge u filmovima.​

Hajek je 1995. glumila u meksičkom filmu "Midaq Alley", koji je rađen prema romanu egipatskog nobelovca Nagiba Mahfuza iz Kaira iz 1940-ih. Njeno otelotvorenje lika Alme, strastvene mlade žene koju je zaveo muškarac i koja na kraju postaje seksualna radnica, donela joj je nominaciju za prestižnu meksičku nagradu Ariel - ekvivalent Oskaru u toj zemlji.

Hajek je tada dokazala da je idealna za složene dramske uloge i da može da ostavi iza sebe svet sapunica.​

Osvajanje Holivuda

Reditelj Robert Rodrigez uživao je u uspehu svog niskobudžetnog igranog filma "El Mariachi" (1992) - koji je promenio gledanje na akcione filmove 90-ih  i spremao se da snimi nastavak uz finansijsku podršku velikog studija. Projektujući samopouzdanje i energiju u glavnoj ulozi Karoline, Hajek je privukla značajnu pažnju u filmu "Desperado" (1995), njenoj "karti za uspeh".

Njena saradnja sa Rodrigezom nastavljena je i sledeće godine na filmu "Od sumraka do svitanja", uključujući njen sada već kultni ples zmije. Ostavljajući žanrovske filmove iza sebe, Hajek je obezbedila svoju prvu ulogu glavne dame u mejnstrim romantičnoj komediji "Fools Rush In".

Film iz 1997. godine, o hemiji i slučajnosti koji spajaju par koji se zaljubljuje i odljubljuje, obezbedio joj je nominaciju za nagradu ALMA.

Godinu dana kasnije, osnovala je sopstvenu produkcijsku kompaniju "Ventanarosa" i obezbedila finansiranje za adaptaciju novele Gabrijela Garsije Markeza "Niko ne piše pukovniku". Godine 1999. igrala je zajedno sa Vilom Smitom i Kenetom Branom u filmu "Divlji divlji zapad", jednom od najskupljih filmova ikada snimljenih.​

Producentska karijera

Do 2002. godine Hajek je bila spremna da objavi svoj magnum opus: mistično obojen, predivno snimljen biografski film o životu i mukama legendarne meksičke slikarke Fride Kalo. Hajek se transformisala - izgledom, duhom i dušom - u živu inkarnaciju Fride. Koproducirala je film, angažujući saradnike kao što su rediteljka Džuli Tejmor, snimatelj Rodrigo Prieto i kompozitor Eliot Goldental. Bila je nominovana za Oskara kao najbolja glumica, izgubivši od Nikol Kidman.

Megahit koji ruši barijere - Hajek je bila izvršni producent uspešne televizijske drame Ružna Beti, sa Amerikom Fererom u glavnoj ulozi. Kao adaptacija kolumbijske telenovele "Yo soi Betti, la fea", ova serija je uspela da premosti senzibilitet latinoameričke popularne kulture i ubrzanu atmosferu mejnstrim američkog TV-a.

Godine 2020. udružila se sa hvaljenom britanskom rediteljkom Seli Poter za eksperimentalnu dramu "Putevi koji nisu uzeti", zajedno sa Havijerom Bardemom. I ove jeseni, fanovi će videti Hajek u dve veoma različite uloge koje naglašavaju njenu svestranost.

Kada je odlučila da bude glumica

Tokom izuzetno impresivne karijere, Hajek se etablirala kao jedna od najvećih zvezda u Holivudu nakon što je počela u manjim produkcijama u Meksiku. Iako joj je dijagnostikovana disleksija i nije dobro razumela engleski, Hajek je bila veoma odlučna u pogledu rada u SAD i zapravo je kratko vreme bila ilegalni imigrant.

Pošto je sarađivala sa poznatim zvezdama poput Kventina Tarantina i Rasela Kroua, Hajek je nastavila da postiže uspeh pre nego što je dobila široko priznanje kritike za svoju fantastičnu ulogu Fride Kalo u filmu "Frida".

U jednom intervjuu, Hajek je upitana o godinama njenog formiranja i filmovima koji su je inspirisali da krene na ovo  putovanje. Dok je imenovala filmsko remek-delo koje ju je inspirisalo da postane glumica, ona je tvrdila da nije imala planove za glumu u tim ranim danima, ali je znala da želi da se bavi filmovima.

Prisećajući se magije dragulja Mela Stjuarta, Hajek je rekla: "Bila sam zaista mlada... i gledala sam "Vilija Vonku i fabriku čokolade" i sećam se kada sam videla ovaj film, nešto mi je "škljocnulo" u mozgu i rekla sam: "Vau, zapravo postoji univerzum u ovom životu gde se sve može dogoditi".

Komentarišući nadrealnu lepotu remek-dela Mela Stjuarta iz 1971. godine, Hajek je objasnila kako je bila oduševljena magičnim mogućnostima snimanja filmova. Dodala je: "Shvatila sam da kroz filmsku proizvodnju možete stvoriti toliko različitih stvarnosti i da je sve moguće. I tako, želela sam da budem deo tog posla".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati