Zabava

[ Izvor: Mediji ]

30. 07. 2022. 18:29 1

Spilberg sa 500 dolara snimio film sa specijalnim efektima

Mnogi smatraju Stivena Spilberga kao komercijalno najuspešnijeg filmskog stvaraoca u istoriji, odgovornog za nekoliko kultnih franšiza kao što su Park iz doba jure i Indijana Džons. Iako je često potrebno više pokušaja pre nego što talentovani režiser može da snimi profitabilne filmove, Spilbergov slučaj je bio potpuno drugačiji.

Spilberg je bio zainteresovan za bioskop još kao dete, a čak je i režirao svoj prvi kućni film sa 12 godina, u kom su glumci bili njegove igračke. Napravio je nekoliko amaterskih filmova koristeći očevu kameru i dokumentovao svoja izviđačka putovanja. Spilberg je takođe skrenuo pažnju na svoj talenat tako što je pobedio na državnom takmičenju kada je imao 13 godina.

Kako je rekao, snimio je oko 15-20 avanturističkih filmova tokom svojih školskih godina nakon što je bio inspirisan eklektičnom mešavinom izvora. Od remek-dela Akire Кurosave do "Lorensa od Arabije", Spilberg je apsorbovao sve, a ti filmovi su oblikovali njegov bioskopski senzibilitet i pomogli mu da razvije svoju viziju.

Jedna od najznačajnijih produkcija iz Spilbergovih školskih godina bio je naučno-fantastični avanturistički film pod nazivom "Firelight". Objavljen 1964. godine, rani rad pokazao je Spilbergovu fascinaciju žanrovima koje će savladati kasnije u svojoj karijeri. Film se vrteo oko grupe naučnika koji istražuju vanzemaljske pojave.

Prisećajući se uticaja "Firelight"-a na njegovu karijeru, Spilberg je otkrio detalje:

- Najveća produkcija moje mladosti bila je "Firelight", naučno-fantastični film od dva i po sata. Imao je tone efekata. Efekat svemirskog broda nije trebalo da bude fizički leteći tanjir, već samo vatrena mrlja na nebu.

Film je trajao 135 minuta, a snimljen je sa budžetom od 500 dolara. Zanimljivo je da je "Firelight" tehnički komercijalno uspešan film jer je pet stotina ljudi kupilo karte od po dolara za premijeru, ali je jedna osoba platila 2 dolara, što je ukupan prihod gurnulo na 501 dolar. Spilberg je koristio temu "Firelight" da snimi svoj hit film "Bliski susreti treće vrste".

- Snimio sam pozadinu krovova i drveća pomorandže, a zatim premotao film i napravio prolaz nafte u realnom vremenu, ugurane između debele, prozirne plastike - prokomentarisao je Spilberg svoj pristup niskobudžetnim specijalnim efektima.

- Iz toga je ispao kvalitet koji je živ i pokretan. Bio je to veoma nevaljao i čudan efekat.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati