Zabava

Direktno.rs

19. 07. 2022. 18:52 3

"Ne dam vetru da te dira" i znaš gde boli ili nema ničeg

Muzika, tekst i nigde više ljubavi nego u pesmi Olivera Dragojevića "Nocturno". Svaki takt podseća na prolaznost vremena, ali i na moć ljubavi.

"Ne dam vjetru da te dira, ne dam kiši da te kvasi.." kaže se u prelepoj pesmi, za koju je tekst napisao Jakša Fiamengo, muziku Zdenko Runjić, a najprepoznatljiviju interpretaciju ostvario je bard hrvatske i jugoslovenske muzike Oliver Dragojević davne 1979. godine.

"Ova prekrasna pesma, jasno odvaja krv od limfe, pa po tome znam, gde me boli, a gde više nema ničeg...", "Za ovu pesmu mogu da kažem, bez preterivanja da je, ubedljivo najlepša pesma koju sam ikada čula", "Nocturno...Koliko je ljubavi izrečeno u ...'Budi dobra,ljepo sanjaj...' Ovo je umetnost. Bravo", samo su neki od komantara na divnu pesmu, koju je maestralno otpevala i naša Marija Šerifović.

Evo i teksta:

Ne dam vjetru, ne dam nikom
da te prati, s tobom diše
da se kiti tvojom slikom
tjeram vjetar, tjeram kiše.
Svatko nosi svoje breme
i u srcu ljubav sklanja
pođi spati, već je vreme:
"Budi dobra, lijepo sanjaj."
Ne dam vjetru da te dira
ne dam kiši da te kvasi
samo noć nek tiho svira
samo večer nek te krasi.
Sve ce zvijezde s tobom leći
pune tajnih putovanja
prije sna ti moram reći:
"Budi dobra, lijepo sanjaj."
Sve ti mogu noćas dati
sve što kriju obećanja
tiho biju noćni sati:
"Budi dobra, lijepo sanjaj."

Dragojević je na albumu "Noć nek' tiho svira" pesmi "Nocturno" dao novu dimenziju, uneo u nju samo ono esencijalno, ogolio je, intimizirao i dao nove obrise. To ne bi uspio bez čeliste Stjepana Hausera. Jedan glas, jedno violončelo i jedan klavir, uživajte...

"Kada izgubimo voljene, onda jako osetimo ovakve pesme", "Uvek zaplačem na ovu pesmu i budi mi se svaka moguca emocija u telu, predivno", "Za sva vremena...PREKRASNO...!!!", joč neki su među hiljadam komentara.

Inače, nokturno je muzička kompozicija sanjarskog, setnog karaktera. U doba romantike nokturno je bio omiljena klavirska minijatura. Kompozitori su najčešće pisali nokturna za klavir, a veoma retko za neki drugi instrument ili glas. Prvi nokturno za klavir napisao je Džon Fild (1782–1837), a pisac najpoznatijih nokturna bio je Frederik Šopen (1810–1849). Nokturno je uglavnom pisan u obliku složene pesme izražajne melodije i razloženih akorda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati