Slobodno vreme
07. 06. 2025. 09:15 0
Da li toplu hranu smemo da stavljamo u frižider? Evo šta kažu stručnjaci
Hrana bi trebalo da se ohladi na sobnoj temperaturi pre nego što se stavi u frižider.
Posle obroka često ostane ostataka koje želimo da sačuvamo za kasnije, ali je važno znati kako ih pravilno skladištiti. Ako ste ikada izgubili strpljenje čekajući da vam se večera ohladi pre nego što ostatke stavite u frižider, niste jedini. Ipak, možda bi trebalo da preispitate tu naviku nakon onoga što je otkrio stručnjak za prehrambenu politiku u jednom jednostavnom eksperimentu, piše Express.
Stručnjak Gavin Ren izveo je "naučni“ eksperiment kako bi pokazao zašto stavljanje vruće hrane u frižider "ozbiljno remeti temperaturu“ i može oštetiti sam uređaj. Da bi eksperiment bio što precizniji, Gavin je postavio tri termometra na različita mesta u frižideru: jedan u fioku za povrće, drugi pozadi na srednjoj polici i treći napred na gornjoj polici, prenosi Večernji.hr.
- Ova tri dela frižidera veoma različito reaguju na stvari poput ostavljenih vrata, ubacivanja tople hrane ili novih namirnica - objasnio je Gavin.
Zatim je napravio interaktivni grafikon koji prikazuje promene temperature nakon što je u frižider stavio vruće ostatke hrane. Na primer, u 7 ujutru je zaboravio da zatvori vrata frižidera, što je dovelo do toga da se temperatura na gornjoj polici popne na gotovo 9 stepeni, srednja polica na 7, dok je fioka za povrće ostala nepromenjena.
Da bi dodatno testirao hipotezu, stavio je činiju sa mlakom pirinčem na donju policu — što je imalo manji uticaj, ali je ipak podiglo temperaturu i u fioci za povrće. Kasnije, u 19 sati, skuvao je obrok koristeći sastojke iz frižidera, podelio ga u porcije i stavio na gornju policu. „Temperatura gornje police porasla je čak do 18 stepeni i trebalo joj je četiri sata da se vrati u normalu“, objasnio je Gavin.
- To ne samo da šteti frižideru, već može i ubrzati kvarenje ostale hrane.
- Mleko, na primer, može se pokvariti i do 10 puta brže nego inače. Zbog toga bi trebalo pustiti da se hrana najpre ohladi - upozorio je.
Britanska agencija za standarde u ishrani preporučuje da se topla ili vruća hrana ne stavlja direktno u frižider. Umesto toga, kuvana hrana treba da se ohladi na sobnoj temperaturi i potom stavi u frižider u roku od jedan do dva sata. Da bi se hrana što brže ohladila, treba je podeliti u manje porcije i staviti u plitke posude ili kese za zamrzivač pre skladištenja.
Važno je i da se hrana ne ostavlja van frižidera predugo. Bakterije najbrže rastu na temperaturama između 4 i 60 stepeni — to je takozvana „zona opasnosti“. Ako hrana ostane na toj temperaturi više sati, može doći do brzog rasta bakterija.
Komentari 0
ostavi komentar