Slobodno vreme

Direktno.rs

03. 09. 2024. 12:51 0

Kompanije koje slede SAD u obuzdavanju Kine, mogu da izgube kinesko tržište

U jednom trenutku, u srcu tehnološke revolucije, svet je stajao na prekretnici. Poluprovodnici, ili čipovi, postali su ključni sastavni deo svakog modernog uređaja - od pametnih telefona do automobila i računara. Nakon prvog sukoba oko poluprovodnika između Japana i SAD, na globalnoj sceni, ostala su tri velika igrača: Sjedinjene Američke Države, Kina i Evropska unija.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Vašington je (ponovo) prepoznao značaj poluprovodnika za nacionalnu bezbednost i ekonomiju. Američka vlada je odlučila da ubrza razvoj vlastite proizvodnje čipova i da smanji zavisnost od stranih dobavljača. Kroz inicijativu poznatu kao "CHIPs Act", vlasti su uložile milijarde dolara u istraživanje i razvoj novih tehnologija i izgradnju fabrika. Cilj je bio da se povrati pređašnji sjaj američke industrije poluprovodnika.

S druge strane, Kina je shvatila poluprovodnike kao ključ za svoju ambiciju da postane tehnološki lider. Kineska vlada je pokrenula "Made in China 2025" plan, koji je uključivao masivna ulaganja u domaću proizvodnju čipova. Kineske kompanije, poput SMIC-a, nastojale su da razviju sopstvene napredne tehnologije i smanje zavisnost od zapadnih dobavljača. Kineski cilj bio je da postanu nezavisni i da stvore globalno prepoznatljive brendove u industriji poluprovodnika.

Dok su se ove dve sile borile za prevlast, Evropska unija je stajala na raskrsnici. Sa ciljem da se zaštiti od prekomerne zavisnosti od spoljašnjih izvora, EU je započela vlastitu inicijativu pod nazivom "Digitalna Evropa". Ova strategija je uključivala izgradnju evropskih fabrika čipova i podršku istraživanju u oblasti poluprovodnika. EU je želela da osigura da evropske kompanije koje mogu da konkurišu na globalnom tržištu i da doprinesu tehnološkom napretku ostanu pod njenom kontrolom.

Povećana napetost između velikih sila dovela je do usporavanja proizvodnje i povećanja cena čipova. Automobilska industrija, koja je postala posebno zavisna od naprednih poluprovodnika, suočila se sa ozbiljnim problemima u snabdevanju. Mnogi automobilski proizvođači morali su da obustave proizvodnju ili da smanje svoje kapacitete, što je izazvalo lančanu reakciju u drugim industrijama.

Zvanični Peking upozorava da holandski proizvođač alata za proizvodnju čipova ASML rizikuje da izgubi pristup kineskom tržištu "trajno" ako primeni najnovije američko ograničenje izvoza.

U poslednjoj eskalaciji američkih napora da se Kini prekine pristup naprednoj tehnologiji čipova, holandska vlada navodno planira da spreči ASML da održava D-UV (duboko ultraljubičasto) litografske mašine koje je do sada prodala Kini. Takođe planira da spreči ASML da prodaje rezervne delove za mašine Kini, saopšteno je u izveštajima prošle nedelje, dodajući da je razvoj usledio nakon značajnog pritiska Vašingtona.

D-UV mašine su ASML sistemi za litografiju drugog nivoa koji su kritični za pravljenje kola čipova. ASML nikada nije prodao svoje najnaprednije "ekstremne ultraljubičaste" ili EUV mašine kineskim kupcima zbog prethodnih ograničenja.

Ako Holandija bude sledila ovu strategiju, to će pogoršati rastući jaz u odnosima Kine i SAD i Kine i Holandije. Ako ASML izgubi kinesko tržište, pretrpeće značajne ekonomske gubitke. Ovaj gubitak bi potencijalno mogao da dovede do promene u ravnoteži snaga u industriji poluprovodnika jer je Kina značajan kupac ASML-ovih proizvoda, skoro polovinu njegove prodaje u prvom kvartalu ove godine. ASML ostaje najvrednija evropska tehnološka firma. U svetu tehnologije, trenutni sukob oko poluprovodnika postao je jedan od najvažnijih geopolitičkih i ekonomskih sukoba našeg vremena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati