Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

22. 07. 2024. 07:09 0

Ako stavljate ovu količinu praška u veš mašinu, napravićete veliki problem

Ako je veš posle pranja u veš mašini previše grub i neprijatan na dodir, onda ste sipali preveliku količinu deterdženta ili praška za pranje. Veća količina praška ili tečnog deterdženta možda će biti efikasnija u skidanju fleka, ali će napraviti potpuno drugi problem. Ostaci deterdženta koji se nisu dobro isprali imaju za posledicu da veš bude grub na dodir.

Previše deterdženta u bubnju pravi veliku količinu pene, zbog čega se veš "lepi", a samim tim se i neće dobro oprati.

Koliko deterdženta zapravo treba koristiti?

Dovoljne su dve kašike za mašinu koja može da primi oko 12 kilograma veša, odnosno jedna kašika deterdženta za prosečnu mašinu koja prima oko 8 kilograma, piše Wirecutter.

Ako perete na ruke, potrebna vam je još manja doza. Istina, količina deterdženta koja je potrebna može se razlikovati od marke do marke proizvođača, ali čak i kada na deklaraciji piše da ga treba stavljati više, imajte na umu da upustvo pišu proizvođači, čiji je cilj da ga potrošite i kupujete više, upozorava Wirecutter.

Stvari mogu biti i gore ako upotrebljavate deterdžent visoke efikasnosti (HE), koji predstavlja visoko koncetrovanu formulu s malo pene i može se koristiti u tradicionalnim i HE mašinama. Ti su deterdženti najčešće dvostruka koncentracija "običnih", pa ih treba stavljati u duplo manjoj meri, pogotovo kad uzmete u obzir da nove veš mašine su visoko efikasne jer koriste i manje vode za pranje veša od starijih modela. Tako se uobičajene količine deterdženta zapravo ne mogu ni otopiti.

Kako skinuti s veša preveliku količinu deterdženta?

Da biste odeći vratili puni sjaj, morate ukloniti višak deterdženta koji se uvukao u vlakna. "Whirlpool" savetuje da potopite veš u mešavini sirćeta i vode. U sudoperi ili kadi pomešajte 1 šoljicu sirćeta u jedan litar vode i namočite odeću. Istrljajte vidljive tragove deterdženta, a potom ostavite veš da odstoji, a onda ga ponovo stavite u mašinu na ciklus ispiranja odeće.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati