Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

24. 06. 2024. 10:51 1

Kako klima uređaji utiču na klimatske promene?

Što je toplije više korstimo klima uređaje. Što ih više koristimo, biće sve toplije. Kako prekinuti začarani krug klimatskih promena?

Zbog klimatskih promena izvesno je da će leta iz godine u godinu biti sve toplija. Rashlađivanje je postalo maltene nezamislivo bez klima uređaja. Međutim, stručnjaci upozoravaju da preterana upotreba rashladnih uređaja dodatno pogoršava klimatske uslove.

Upotreba rashladnih uređaja generiše oko četiri odsto globalne emisije štetnih gasova, dva puta više nego cela avio-industrija, piše „Vašington post“.

Manje ljudi je upoznato sa činjenicom da većina klima uređaja koristi enormnu količinu energije usmerenu samo za uklanjanje vlage iz vazduha.

Smanjena vlažnost vazduha doprinosi ljudskom zdravlju i komforu, ali grupa stručnjaka upozorava da trenutne generacije klima uređaja nisu spremne za vrelu i vlažnu budućnost.

- Klimatizacija ima tendeciju da preterano rashladi prostoriju kako bi izvukla vlažnost iz vaduha. Odnosno koriste više energije nego što treba- rekla je direktorka globalnog programa za efikasno hlađenje Nihar Šah za Vašington post.

Oko 10 klima uređaja će se prodavati svake sekunde od sad pa do 2050. godine

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, otprilike 10 klima uređaja će se prodavati svake sekunde od sad pa do 2050. Godine.

Očekuje se da će Indija i Kina zajedno kupiti milijarde klima uređaja u naredenih nekoliko decenija, dok stanovnici pokušavaju da se zaštite od sve viših temperatura.

"Potražnja za hlađenjem će eksplodirati” rekao je Ankit Kalanki, menadžer za zgrade bez ugljenika u RMI.

Kako se rashladiti bez klime u tropskim danima?

Osim velike potrošnje struje, klima uređaji su rizični i za zdravlje. Te bi čak i u tropskim danima bilo poželjno raslhladiti prostor bez njihove upotrebe.

Ovo je dobro imati na umu i zbog toga što smo svedoci da su razorne orkanske oluje počele da budu deo i našeg klime, a one mogu da dovedu do velikih kvarova na elektromrežama, koji nas mogu ostaviti bez električne energije i po nekoliko dana.

Ako nema struje, ni klima uređaji neće raditi, ali moguće je rashladiti prostore i bez njih.

U tropskim danima prozori treba da budu pokriveni zastorima ili roletnama. Najbolje je koristiti zavese srednje boje sa belom plastičnom podlogom koja odbija sunčeve zrake ili potpuno tamne zavese koje će blokirati prolaz sunčevim snopovima.

Važno je i da vrata na sobama budu zatvorena kako bi hladniji vazduh ostao u prostoriji i kako u nju ne bi ulazio topao vazduh iz drugih delova kuće.

Isključite sve nepotrebne uređaje

Električni šporet doprinosi brzom zagrevanju prostorije, pa je najbolje da se tokom leta spremaju jela koja ne zahtevaju dugo kuvanje i pečenje u rerni. Ako imate mogućnost najbolje je da taj posao obavite negde na otvorenom, to je savršeno rešenje. Mali električni roštilj na terasi spašava od zagrevanja u kući.

Mnogi uređaji emituju toplotu u prostor ako su uključeni u struju. Ruteri, televizor, punjači i slični uređaji mogu da podignu temperaturu prostorije i za 10 stepeni. Zato se trudite da ih isključite kako biste sprečili dodatno zagrevanje prostorija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati