Slobodno vreme

[ Izvor: Telegraf.rs ]

14. 04. 2023. 19:42 16

Da li se kaže Uskrs ili Vaskrs? Nastavnica objasnila

Hristos vaskrese ili Hristos voskrese? Svake godine uoči Uskrsa, ovo je jedna od najvećih jezičkih nedoumica naših građana. Ili, da li je možda pravilnije reći "uoči Vaskrsa"?

Kako objašnjava nastavnica srpskog jezika iz Osnovne škole "Branko Radičević" Milica Bijelić za Telegraf.rs, pregršt je oblika koje možemo da iskoristimo na ovaj praznik u svojoj čestitki, a jedan deo naroda čak smatra da postoji samo jedan "pravoslavni" oblik.

- Prema srpskom pravopisu, jednako je ispravno reći i Uskrs i Vaskrs, a može i Vaskrsenje. Isto tako, jednako je ispravno reći i uskršnji i uskrsnuti kao i vaskršnji i vaskrsnuti. Može se isto tako reći i Voskres ili Voskresenije, kao i voskrešnji i voskresnuti, ali je to baš zastarelo. Jedan deo srpskog naroda misli da je Uskrs "katolički", a Vaskrs (ili Voskres) "pravoslavan", ali je to zapravo pogrešno - objašnjava Milica.

Ipak, kako dodaje u konsultaciji sa normativnim i jezičkim stručnjakom Žarkom B. Veljkovićem, narod treba da oseća jezik, a ne da ga sili, te precizira da je i Uskrs i Vaskrs ista reč, kao što je isto da li ćemo reći orman ili ormar, očevi ili oci.

- Prema srpskom pravopisu, kada se čestita, govori se ispravno "Hristos vaskrse" ili "Hristos voskrese", a odgovara se u oba slučaja sa vaistinu - "Vaistinu vaskrse" ili "Vaistinu voskrese". Ovo ispravno znači da se tako čestita u nekim zvaničnim situacijama, a ovako, privatno, možemo da se čestitamo kako god da smo navikli, na primer i sa "Hristos vaskrs" ili "Ristos vaskrs" – "Vaistinu vaskrs" - kaže nastavnica srpskog jezika.

Ipak postoji jedna stvar u kojoj ne bi trebalo da grešimo, a to je da mešamo oblike uskrs, vaskrs i voskres.

- Dakle, da ne pravimo nešto što zvuči poput uskres, vaskres i voskrs. Naravno, nikako ne smemo da zaboravimo još jednu srpsku reč za Uskrs/Vaskrs, a to je – Veligdan, zastarelo Velidan, sa pridevom veligdanski, zastarelo velidanski - dodaje Milica i objašnjava da Uskrs, odnosno Vaskrs i jeste veliki dan, dan kada je Hristos uskrsao i svima večni život darovao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati