Slobodno vreme

Direktno.rs

01. 06. 2022. 21:01 3

Krstiti decu ili kad porastu? Vladika Grigorije pojasnio (VIDEO)

Reči koje roditelji treba da zapamte.

Treba li roditelji da decu krste dok su mala ili kad porastu? O tome je vladika Grigorije, episkop Diseldorfa i Nemačke govorio u videu koji je objavio na Instagramu.

"Krštenje je stvar i izraz slobode i mora biti izraz slobode. Dok je dete malo, to mora biti izraz slobode vas, njegovih roditelja, i tu slobodu niko ne sme da vam uzme. Dakle, to je vaša sloboda. Ako vi odlučite da ih ne krstite dok su mala, onda kad porastu, kad postanu punoletni, to opet mora da bude izraz samo njihove slobode. Dakle, krštenje mora biti čin slobode", napomenuo je vladika u svojoj poruci roditeljima.

Krštenje je prva od sedam svetih tajni kojima pojedinac postaje legitimni član hrišćanske zajednice i stiče pravo na sve ostale tajne i crkvene obrede. Smatralo se da se time onaj ko se krsti čisti od svih ličnih i nasleđenih grehova, pa je zbog toga u prošlosti bio običaj da se dete krsti što pre.

"U drugoj polovini 19. i do polovine 20. veka uglavnom se gledalo da se deca krste između sedam i 40 dana“, kazala je etnološkinja Vesna Marjanović za portal yumama.

Odmah po rođenju neko iz kuće bi išao kod sveštenika da uzme znamenje, ime koje dete nosi do krštenja, i osvećenu vodu koja se pomalo dodavala prilikom kupanja deteta do 40 dana. Kršteni kum je bio, podseća Marjanović, uglavnom onaj ko je venčao roditelje, a ako on nije mogao da krsti novorođenče, onda bi se kumstvo predavalo nekom mlađem iz iste familije. U slučaju da ni to nije bilo moguće, uz saglasnost starog kuma birao se novi, jer se smatralo da bračni par neće više moći da ima decu ako samoinicijativno promeni kuma.

"Zajedno s kumom, u crkvu su išli svekrva ili neka mlađa žena iz familije, jetrva, ređe sestra ili ona koja je učestvovala u porođaju. Majka nije prisustvovala jer se smatralo da je žena do 40 dana od porođaja nečista, pa je ona u vreme krštenja ostajala kod kuće i radila ono čime bi želela da joj se dete bavi kad poraste: čitala je, vezla, heklala… To je odavno izobičajeno pa danas majke odlaze s decom na krštenje", kaže Marjanović.
Roditelji koji žele dete mogu da krste u hramovima, manastirima i crkvama gde ima krstionica, ali i u domu roditelja, ako je neophodno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati