Slobodno vreme

Direktno.rs

27. 05. 2021. 10:14 0

Ocene, ljubav, cigarete: O čemu tinejdžeri lažu roditelje?

"U prirodi tinejdžera je da prećute sve što bi moglo da izazove sumnju odraslih da rade nešto što se njima ne bi dopalo", ističe psiholog.

Mnogi tinejdžeri u ovom periodu imaju problem u komunikaciji sa roditeljima. Kako zbog puberteta, tako i zbog nekih novih nastalih situacija u kojima se nalaze.

Stariji osnovci i srednjoškolci roditeljima neće priznati su imali prvi seksualni odnos sve dok oni sami to ne shvate.

- Klinci na taj način žele da izbegnu suvišna pitanja odraslih, na koja najčešće nemaju odgovor, kao i očekivanu kritiku i zabrinutost - objašnjava psiholog Džordž Adams, a jedna naučna studija pokazala je da se na listi onoga što tinejdžeri prećute nalaze i žurke kod nepoznatog društva.- U prirodi tinejdžera je da prećute sve što bi moglo da izazove sumnju odraslih da rade nešto što se njima ne bi dopalo. Zato mame i tate moraju mudro da se postave jer, ako nastupe kao inspektori, laži će se samo udvostručiti - dodao je.

Istraživanje je pokazalo i da u 90 odsto slučajeva adolescenti neće prijaviti da su probali cigarete, dok u 70 odsto neće priznati da imaju loše ocene, nego će čekati da roditelji to sami saznaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati