Savremena žena

Direktno.rs

20. 05. 2023. 07:00 0

Šta nas očekuje u 45. i 50. godini: Prevazići i eto sreće

Prema mišljenju mnogih psihologa tokom života čovek se na osnovu ciklusa godina suočava sa različitim psihološkim krizama.

Svaki prelazak u novo životno doba može biti izazovan, još od detinjstva, razumevanja sveta, puberteta, prelaska u zrelo doba i suočavanja sa starošću.

Kriza koja nastaje posle 45 godine naziva se period druge mladosti, i to ne samo kod žena, već i kod muškaraca. Prema jednom zapadnom psihologu, konačno prestajemo da merimo svoju starost brojem godina koje smo proživeli i počinjemo da razmišljamo u smislu vremena koje tek treba da se proživi.

Psiholozi često u ovom životnom dobu upoređuju muškarce i žene sa adolescentima, jer njihovo telo prolazi kroz izazovne promene usled prirodnih fizioloških procesa (hormoni, menopauza, klimaks), a njihov osećaj sebstva ponovo se izoštrava i oni su ponovo spremni da se bore za svoje JA i nezavisnost.

U ovom periodu suočavamo se sa odlaskom dece iz porodičnog doma, sa promenama na poslu, preispitujemo svoje životne odluke. Suočavamo se sa pitanjima "Ko sam ja?"i "Šta sam posigao/postigla?"

Mnogi ovu krizu doživljavaju kao gubitak smislaživota, dok drugi, naprotiv, ovaj neizbežan preokret vide kao priliku za dalji rast.

To u velikoj meri zavisi od toga kako su se rešavale prethodne starosne krize. Tokom ovog perioda mogu se otkriti skriveni resursi i do sada neotkriveni talenti. Njihovo ostvarenje postaje moguće zahvaljujući otkrivenim prednostima starosti - mogućnosti da razmišljate ne samo o sopstvenoj porodici, već i o novim pravcima u poslu, pa čak i o početku nove karijere.

Posle ove krize dolazi do krize u 50. godinama, tada počinje doba "smislene zrelosti". Počinjemo delovati, vođeni vlastitim prioritetima i interesima, više nego ikad pre.

Međutim, lična sloboda ne izgleda uvek kao dar sudbine; mnogi počinju da akutno osećaju svoju usamljenost, nedostatak važnih poslova i interesa. To dovodi do osećaja usamljenosti, razočaranja, praznine, osećaja smanjene vrednosti... Ovo se takođe najčešće javlja kod osoba koje nisu dobro prevazišle prethodne životne psihološke krize.

U ovom slučaju je važno osvestiti pozitivnu stranu ovog životnog perioda. Počnite da uviđate nove šanse za sebe, bez devalviranja prethodnih zasluga, tražeći nova područja aktivnosti za svoje životno iskustvo, mudrost, ljubav i kreativne moći. Tada koncept starosti dobija samo biološki smisao, bez ograničavanja vitalnih interesa, i ne donosi pasivnost i stagnaciju.

Brojna istraživanja pokazuju da su koncepti "starosti" i "pasivnosti" apsolutno nezavisni jedan od drugog, ovo je samo uobičajen stereotip! Svaki životni period, pa tak i ovaj, posmatrajte kao stepenik koji treba preći, ali na tom putovanju iznova treba traćiti radost života i prilagođavati se promenama tako da ih okrenete u svoju korist.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati