Ljubav

Direktno.rs

22. 10. 2022. 14:00 0

Stručnjaci otkrivaju koliko se oporavlja od raskida

Važno je da znate da je sasvim u redu da sebi date vremena da prebolite krah veze.

Raskid je, bez obzira na to da li nam se dešava prvi, peti ili pedeseti put, skoro uvek mentalno i emotivno iscrpljujuće iskustvo.

I baš kad mnogi pomisle da ničeg težeg od raskida nema, shvate da je mnogo teže pripremiti se za nove susrete, izlaske i veze.

Ali, kada pomislite na novu vezu i novu osobu, verujemo da vam nije lako, te se sigurno pitate, koliko ćete još dugo patiti za bivšim partnerom.

Na ovo pitanje pokušali su da odgovore stručnjaci za ljubav i psihoterapeuti.

Na pitanje koliko treba da prođe vremena da bi se neko preboleo, stručnjak za ljubav Keli Gonsaves. kaže da nema pravog odgovora. Međutim, kaže da, ako ste bili dve godine u vezi, biće vam potrebno oko godinu dana da nekoga prebolite.

- Jedno istraživanje iz 2007. godine pokazalo je da se 71 odsto ljudi koji su nedavno prošli kroz raskid osećalo bolje nakon otprilike tri meseca, dok istraživanje iz 2018. kaže da je potrebno oko šest meseci. Jasno je da tu nema mnogo doslednosti, a, koliko god da bi bilo lepo imati formulu koja će vam reći da je kraj na vidiku, nekima je potrebno mnogo više vremena da prebrode prošlu ljubav – ispričala je Gonsaves.

Psihoterapeut Hilda Burk navodi da ne postoji standardni šablon koliko vremena je potrebno da se neko preboli, a bračni terapeut Hajdi Mekbejn ističe da to zavisi od osobe i od toga šta ona radi da bi se pomirila s raskidom.

- Neki se brže oporavljaju od drugih. Jedan od značajnijih faktora je to koliko je neka osoba uložila u vezu i da li se nadala da će potrajati. Ako ste stvarno mislili da će veza biti dugoročna, verovatno će vam biti teže - kaže Mekbejn.

- Takođe, ako ste bili prevareni, izdaja može da oteža ozdravljenje - smatra Mekbejn.

- Ne samo da prelazite preko toga da raskidate s nekim kog volite, nego ćete istovremeno morati da se izborite i s činjenicom da je neko koga volite svesno izabrao da vam naudi - dodaje ona, a prenosi MBG.

Mekbejn kaže da je jedini način da se pomirimo s raskidom taj da se u potpunosti prepustimo osećanju bola i sebi dozvolimo da tugujemo za onim što smo izgubili.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]

Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati