Kultura

[ Izvor: Mediji ]

01. 04. 2024. 10:51 0

Provale i "koske": Kralj smeha rođen pre 100 godina (VIDEO)

Glumac i humorista Miodrag Petrović Čkalja rođen je 1. aprila 1924. u Kruševcu, te Jugoslovenska kinoteka na 100-godišnjicu rođenja našeg najvećeg komičara priređuje multimedijalnu izložbu posvećenu čoveku koji ni danas ne prestaje da unosi vedrinu i radost u srca mnogih u zemlji i regionu.

Rođen je u porodici Čedomira i Hristine Petrović. U rodnom gadu završio je gimnaziju, a glumom se bavio upravo tu, u dramskoj sekciji. Nadimak Čkalja dobija je kao dete. Nadimak mu je dao školski drug Jeftić.

- Bio sam tanak kao čaklja, providan, pa je od čaklja postalo Čkalja - tako je objasnio poreklo vlastitog nadimka.

Glumom je počeo da se bavi u gimnaziji, da bi tokom Drugog svetskog rata postao pripadnik Kulturno-prosvetne ekipe partizanske 47. divizije. Posle rata upisuje veterinu u Beogradu, gde nastavlja da glumi u kulturno-umetničkom društvu „Ivo Lola Ribar".

Ubrzo postaje član Dramskog studija Radio Beograda, na kome je emitovana humoristička emisija Veselo veče, odakle počinje njegova popularnost.

- Mi smo prva posleratna generacija koja je stvarala humor koji danas svet voli i hoće da gleda. Mi smo takoreći iz vojničkih bluza došli da radimo svoje poslove i radili smo, stvarali. Kad smo bili svesni da smo postali popularni, već smo bili umorni, tako da niko tu popularnost nije ni osetio niti ga je ona mnogo opteretila - govorio je Čkalja u jednoj novogodišnjoj emisiji na Televiziji Beograd.

Krajem 1950-ih se pojavljuje u ulozi kuvara Jordana u prvoj seriji Televizije Beograd - Servisna stanica, u režiji Radivoja Lole Đukića. Bio je to početak lepe saradnje koju će dvojica kolega nadalje razvijati, o čemu svedoči i njegova navodna tvrdnja da je pojedine likove pisao posebno za Čkalju.

Izdvajaju se i čuvene Čkaljine uloge u domaćoj kinematografiji - Pepi (Zajednički stan, 1960), Jordan (Servisna stanica, 1961), Predrag i Nenad (Bog je umro uzalud, 1969), Jare (Paja i Jare, 1973), Firga (Avanture Borivoja Šurdilovića, 1980... 

Od nagrada i priznanja osvojio je: Zlatnog ćurana u Jagodini, Nušićevu nagradu, Sterijinu nagradu i Veljkovu povelju.

Čkaljine reči u poslednjim intervjuima i danas se prepričavaju. Posle dobijanja negrade za životno delo Car Konstantin, glumac nije krio da je živeo u bedi: 

- Imam 76 godina i ništa mi ne treba. Živeo sam i živim skromno. Ali, znači mi da naša deca žive normalno. Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se, prvo, svojoj ženi, pa deci, pa tašti, zatim producentu i reditelju. Ali, pošto sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem se, prvo, svom šefu samoposluge što mi, ponekad, odvoji penzionersku kosku, pa komšinici u baraci koja mi ostavi mleko ispod tezge, pa mom poštaru koji mi uvek, na vreme sa zakašnjenjem, donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovde - rekao je glumac 2002. godine, samo godinu dana pred smrt.

Tom prilikom je izgovorio sledeću rečenicu:

- Hvala, Srbijo, pustili ste me da glođem do koske.

Preminuo je u Beogradu 20. oktobra 2003, a u novembru 2006. Čkalja dobija ulicu u Beogradu na Zvezdari.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati