Kultura

Direktno.rs

14. 02. 2023. 14:44 0

Komemoracija: Nestvarni tragovi Branke Veselinović

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) održana je komemoracija povodom smrti legende srpskog i jugoslovenskog glumišta Branke Veselinović, koja je preminula u 105. godini. Od nje su se oprostile brojne kolege.

- Branka je imala bogat i jedinstven život pun empatije. Za svoj glumački i humanitarni rad dobila je brojna priznanja. Obeležila je ovo pozorište i zauvek će biti važan deo istorije Jugoslovenskog dramskog pozorišta - rekla je upravnica JDP-a Tamara Vučković Manojlović.

Glumica Seka Sablić imala je samo reč hvale za Branku Veselinović.

- Tragovi koje je Branka ostavila zaista nam izgledaju nestvarno - rekla je Seka Sablić.

Glumac Nebojša Dugalić imao je šta da kaže o Branki Veselinović.

- Sresti Branku Veselinović je za mene značilo postideti se bilo kakvog nezadovoljstva u sebi. Ako u ovakvim odlascima ovako retkih ljudi ima nešto dobro, to je sva količina besmrtnosti koji su ostavili za sobom - rekao je Nebojša Dugalić.

Glumica Svetlana Ceca Bojković prisetila se tokom svog govora jedne rečenice Branke Veselinović.

- Pamtiću njenu rečenicu: "Duša mi ište pozorište". Njen život je bio toliko ispunjen, da je zaslužila da mirno sklopi svoje oči. Nije imala svoje dece, ali sva deca su bila njena. Uvek je živela u sadašnjosti, okrenuta mladima - rekla je Ceca Bojković.

Tokom komemoracije, o Branki Veselinović su još govorili Irfan Mensur, Gordan Kičić, Ljubica Krnjajić iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Jagoš Marković, Branka Petrić.

Branka Veselinović bila je najstarija glumica na svetu. Glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova.

Bila je dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja za glumački i humanitarni rad.

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu "Kralj Betajnove". U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940–1942), Narodnom (1944–1947) i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1947–1978). Igrala je na scenama svih beogradskih pozorišta, a u Americi je na engleskom jeziku igrala glavnu ulogu u predstavi "Majka hrabrost i njena deca". U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je preko četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj "Ožalošćenoj porodici" dobila je "Sterijinu nagradu" 1964. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati