Kultura

Direktno.rs

06. 10. 2022. 18:06 1

"ŽIVA LEGENDA": Bjeli uručena prestižna nagrada (FOTO)

Na svečanoj ceremoniji u Skoplju, organizatori Filmskog festivala Jugoistočne Evrope (SEE FILM FESTIVAL PARIS-BERLIN-WASHINGTON) uručili su u sredu Draganu Bjelogrliću glumcu, reditelju i producentu, prestižnu nagradu "Europa Prima 2022 Award".

Predsednik festivala Jordan Plevneš u besedi povodom uručenja nagrade, istakao je da je Bjelogrlić svojim filmovima, serijama i predstavama kao akter, režiser i producent dokazao da se u u prvoj i poslednjoj Evropi ostvaruje civilizacijski ideal koji uzdiže umetnost na pijedestal.

Plevneš je posebno naglasio Bjelgrlićevo poslednje ostavrenje "Toma", za koje kaže da je jednim zamahom zagrlilo svet.

- Tako Bjelogrlić postaje bezgranični čovek, umetnik i tvorac, živa legenda Balkana, upravo zarad dugovekovne duhovne tradicije koju nazivamo balkanskom civilizacijom - rekao je predsednik festivala.

Naš proslavljeni umetnik dobio je još jedno priznanje. Univerzitet Europa Prima dodelio je Draganu Bjelogrliću titulu počasnog profesora (Professor Honoris Causa). Plevneš je naglasio da Bjelogrlić svojm fascinantnom karijerom zaslužuje da stoji na istom mestu gde su bili Manoel De Oliveira, Klod Leluš, Robert Vilson, Jirži Mencel, Abdulah Sidran, Miki Manojlović, Meto Jovanovski..

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati