Kultura

Ruža Helac

14. 07. 2022. 12:40 0

Komisija promašila temu, ali pogodila cilj

Ministarstvo kulture i informisanja je objavilo rezultate. Ovaj "trust" mozgova odlučio je da Dokumentarni tv serijal "Zelena patrola na delu" ne treba finansirati. Jer, mnogo je važnije za građane Srbije da saznaju rezultat bitke koja se odvijala pre 700 godina nego da saznaju kako kineska kompanija, bespravno oduzima imanja građanima Srbije.

Komisija je zamerila Zelenoj patroli što 21.02.2022.godine (kada pišemo projekat za konkurs) ne može da napiše koju će emisiju snimati u novembru 2022.godine!!! Ljudi koji čine "komisiju" zaboravljaju da informisanje podrazumeva pravovremeno, potpuno i istinito informisanje! Ova komisija je, odgovorno tvrdim, uspela da izborom projekata spreči objavljivanje bilo koje informacije od javnog značaja.

Postoje dve mogućnosti:

- članovi komisije ne znaju šta je osnovni zadatak informisanja (to nije video zapis sa žurke, performansa...) ili je

- neka moćna ruka dostavila spisak podobnih i nepodobnih projekata

U svakom slučaju za komisiju se može reći: NEDOSTOJNI!

Zelenoj patroli se zamera da ide godinama (13 godina), emituje se na N1 TV i još 50 lokalnih, regionalnih i stranih TV (Crna Gora, BiH, Makedonija), dobila je medijska priznanja i od UNS-a i od NUNS-a i od fondacije "Slavko Ćuruvija" i od SKGO i  od... Više od 70 medijskih i filmskih nagrada su dokaz komisiji da serijal nije inovativan!

Ova komisija zna šta je uradila televizijskom novinarstvo ovakvom odlukom!

Oni se samo nadaju da se niko neće ohrabriti da stvari nazove pravim imenom! 

Komisija je učinila sve da ne prođu projekti koji bi omogućili informisanje građana o relevantnim događajima potpuno, pravovremeno i istinito. Komisija se savršeno uklopila u održavanje i negovanje medijskog mraka u Srbiji.

Kojoj ciljnoj grupi su potrebni projekti koji su dobili sredstva na konkursu? Koji problem od javnog značaja rešavaju odobreni projekti? Na koju potrebu građana odobreni projekti daju odgovor?

Ko odlučuje o tome kako potrošiti 70 miliona dinara namenjenih TV?

Članovi komisije su sasvim irelevantni u medijskom svetu, naročito u informativnoj televizijskoj oblasti. Pogledajte njihova imena! Na koje televizijske informativne emisije vas asociraju (osim Nećete verovati - zabavno i bezazleno informisanje)!?

Oni da su znali da prepoznaju prave teme, da su znali šta je u medijskom smislu inovativno... Oni bi se ostvarili kao novinari a ne tavorili na medijskoj margini. 

ALI... Biće zapamćeni u medijskom svetu kao "grobari" informisanja u Srbiji za sve"pare" koje je ovaj osiromašeni i napaćeni narod  "opredelio" za informisanje.

Ako je cilj konkursa koji je objavilo Ministarstvo kulture i informisanja da se spreči informisanje građana i javnosti onda komisija može javiti šefu da je dobro obavljen posao.

Nadam se da će honorari članovima komisije za ovaj posao odgovarati uloženom trudu. Zaslužili su svaki dinar.

Važno je da ima para za komisiju! Nema veze što nema za informisanje!

NAJNOVIJA VEST: Ruža Helac, autorka dokumentarnog tv serijala "Zelena patrola na delu" dobila priznanje za novinarski poduhvat za projekat serijala https://vom.rs/cmtdo/proglaseni-pobednici-novinarskog-konkursa-za-nagradu-sladjana-veljkovic/

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati