Kultura

[ Izvor: Vijesti.me ]

22. 06. 2022. 06:00 0

Bajaga: Svet se promenio, a ja sam to malo opisao

Bajaga i instruktori nedavno su obradovali fanove novom pesmom "21. vek", koja je prvi objavljeni singl nakon njihovog poslednjeg albuma "Ovaj svet se menja" iz 2020. godine.

I ovoga puta kultni muzičar se u tekstu pesme osvrće na aktualna zbivanja u našem regionu, ali i svetu, od globalne krize, preko pandemije i koronavirusa, do ratova.

Numera "21. vek" se stilski razlikuje od velikog hita "20. vek", pa tmurnu i surovu stvarnost veka u kojem živimo Bajaga opisuje kroz rep, odnosno spoken word. Ovu pesmu možemo čuti i u okviru Hype festivala koji se od 19. do 21. avgusta održava u Herceg Novom.

- Publika može očekivati repertoar, odnosno ono što mi često radimo, a to je da napravimo izbor pesama iz svih perioda karijere Bajage i instruktora, s tim što svake sezone menjamo pesme i biće puno hitova", obećava čuveni muzičar. Biće nekih pesama koje je publika znala, pa zaboravila… pa su ih se sada ponovo setili, ali uglavnom biće jako dobro.

Publika u Crnoj Gori tokom proteklih godina imala je priliku da često uživo čuje vanvremenske hitove ovog sastava, a na pitanje da li se rado odazivaju pozivu organizatora festivala zbog dobre saradnje ili upravo zbog fanova, Bajaga kaže da ima "i jednog, i drugog".

Tokom pandemije koronavirusa zbog posebnih mera, izostala su druženja Bajage i instruktora sa publikom u regionu, a kako kaže Bajaga to ipak nije uticalo na promociju novog albuma "Ovaj svet se menja". 

- Za divno čudo, album je veoma dobro prošao zato što je zapravo i bio posvećen toj situaciji koja se menjala. Kako album i nosi naziv. Ovaj svet se menja, svet se dosta promenio, a ja sam uspeo da to malo opišem - dodaje muzičar, a zatim priznaje da mu je ipak nedostajalo druženje za obožavateljima, odnosno koncerti.

- To mi je najviše nedostajalo iz celog da tako kažem, šoubiznisa, jer lepo je svirati u studiju, lepo je svirati na televiziji, ali bez žive publike ispred vas ništa ne može da bude tako dobro.

U proteklom periodu ljubitelji muzike Bajage i instruktora dobili su i nekoliko iznenađenja - zanimljive muzičke saradnje poput onih sa Vukašinom Markovićem (frontmenom i pevačem sastava Irie FM), bendom E Play, ali i popularnim srpskim glumcem Milošem Bikovićem, a Bajaga otkriva kako je do njih došlo.

- Ja sam čovek koji voli da sarađuje sa ljudima. To je sve bilo interesantno.

- Miloš Biković me je zvao za film "Hotel Beograd", Maja (Cvetković iz sastava E Play) me je zvala zbog "Hotela Jugoslavija" koju smo zajedno pravili. A Vukašin Marković je predložio da uradi aranžman za "Ni na nebu, ni na zemlji" i onda sam rekao - ako je već pravio novi aranžman što ne bismo uradili nešto novo? To smo i probali, i nije loše ispalo.

Bajaga sa instruktorima će uskoro obeležiti i četvrtu deceniju od osnivanja benda, pa na pitanje da li je očekivao da će "Bajaga i instruktori" trajati tako dugo, iskreno kaže da "nije, ali se nadao".

Ovaj popularni sastav osnovao je 1984. godine, nakon što je duži vremenski period bio član drugog, jednako popularnog ex-Yu sastava - Riblja čorba. Za ovaj bend napisao je veliki broj pesama, ali neki od njegovih materijala se nisu uklapali u stil “Riblje čorbe”, pa je odlučio da snimi solo-album uz pomoć kolega muzičara od kojih su kasnije neki postali "instruktori".

S obzirom na to da je svoj sastav osnovao pre četiri decenije, Bajaga, kojem nije strano ni pojavljivanje u filmovima ("Ni na nebu ni na zemlji" 1994, "Profesionalac" 2003), se vrlo rado osvrnuo i na to koliko se muzička scena u Srbiji i ex-Yu prostoru promenila za to vreme.

- Muzička scena se od tada promenila potpuno. Otprilike se na svakih pet godina menjala toliko da teško možeš da prepoznaš neke stvari iz onog vremena, jer se ne uklapaju u ovo vreme. Ali ono što je uvek bilo dobro je da one pesme koje su stvarno bile dobre - one su ostajale, bez obzira na to kojem stilu pripadaju - zaključuje Bajaga.

U međuvremenu Bajaga i instruktori ujedno najavljuju izlazak Blu-raya i dvostrukog CD-a sa snimkom koncerta za rok grupu, orkestar i hor održanom u Sava centru u Beogradu 2019. godine, a izdanje će objaviti Croatia Records.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati