Kuhinjica

Direktno.rs

19. 10. 2022. 09:00 3

Domaćica o razlici između džema, pekmeza i marmelade

Novosađanka Buba Ivković (62) je prava jutjub zvezda, iako kuvanje nije njena primarna profesija, to je ne sprečava da u potpunosti uživa u kuhinji i da deli svoje znanje i recepte sa drugima.

Mnogi njeni recepti su omiljeni, kako zbog toga što su deo tradicije, tako i zbog lakoće i načina na koji nam Mama Buba predstavi sva ta ukusna jela. U komentarima ispod njenih videa nalaze se samo reči hvale, a žene često naglašavaju koliko toga nauče od nje.

Lakoćom, mirnoćom i mnoštvom informacija Mama Buba dopire do srca mnogih, a još jedan u nizu videa koji odiše lepotom ukusa je onaj u kom govori i sprema džem, marmeladu i pekmez.

Naime, ispostavilo se da je mnogo ljudi komentarisalo kako zapravo i nisu znali koja je razlika kada govorimo o ovim poslasticama, pa se zato Mama Buba na svoj način potrudila da detaljno objasni šta je šta i usput je napravila sva tri slatka specijaliteta.

- Ko nije brao, krao i jeo zelene kajsije, kao da je preskočio jedan značajan deo detinjstva. A najpoznatija i najomiljenija hrana koja se pravi od kajsije je pekmez, pored rakije, normalno – mada rakija tehnički i nije hrana nego piće. Iskoristićemo sezonu kajsija i napraviti pekmez, ali i džem i mermeladu i objasniti razliku između ovih namaza koje se prave od voća uz dodatak šećera, pektina i limunske kiseline, a da bi se dobio voćni namaz, koriste se različite vrste, količine i kombinacije voća i načini pripreme, ovako je Mama Buba započela svoj novi video.

A upravo te karakteristike koje je navela su ujedno i kriterijumi po kojima se međusobno džem, marmelada i pekmez razlikuju.

- Zavisno o udelu voća koji sadrže, postotku šećera, načinu obrade voća od kojih se pripremaju, razlikuju se pekmezi, džemovi i marmelade. Pored ovih karakteistika i poreklo (etimologija) reči je potpuno različita, rekla je Mama Buba.

Pekmez

Pekmez nam dolazi od persijskog bakmâz – vino, vino od urmi preko turskog pekmez - uvareni (ukuvan) voćni sok. Reč se nalazi i u Vukovom rečniku i objašnjena je kao sirup od jabuka, krušaka…

Džem

Džem je iz staroengleskog jezika i pojavila se u ranim godinama 18. veka sa značenjem "pritisnuti ili cediti nešto".

Marmelada

Reč marmelada je pozajmljena iz francuskog jezika (marmelade), a potiče od portugalske reči marmelada, što znači "pekmez od dunja" koja je izvedena od reči marmelo – dunja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati